Localizare si cadru natural
Situata in sud-estul Europei si sud-vestul Asiei, Turcia se afla la granita dintre doua culturi: cea occidentala si cea orientala. 97% din supraftata tarii se afla in Asia si doar 3% in Europa. Partea europeana a Turciei este situata in extremitatea nord-estica a Peninsulei Balcanice si se invecineaza cu Grecia si Bulgaria. Restul Turciei se afla pe teritoriul Asiei, se numeste Anatolia si se invecineaza cu Armenia, Azerbaidjan, Irak, Iran si Siria.
Cu toate ca relieful este dominat de munti si podisuri, Turcia dispunde si de plaje intinse, avand iesire la patru mari: Marea Egee in vest, Marea Neagra in nord, Marea Marmara in nord-vest si Marea Mediterana in sud. Zonele montane sunt predominante in partea de est a tarii, unde se afla si cel mai inalt punct al Turciei, Muntele Ararat, cu o inaltime de 5.137 m. Aici se afla si cel mai intins lac din tara, Lacul Van.
Aproape toate raurile din Turcia sunt rapide si nu sunt navigabile. Sunt insa potrivite pentru rafting, un sport extrem, de echipa, care incepe sa atraga, de la an la an, tot mai multi turisti.
Datorita pozitiei geografice deosebite, clima Turciei este variata. Pe litoralul Marii Negre intalnim o clima temperat-maritima, iar pe litoralul Marii Mediterane una subtropicala. In zonele de podis clima are un caracter continental pronuntat.
Populatie
Peste 75,5% din populatia de 72,5 milioane oameni a Turciei traieste in zone urbane. Densitatea medie a populatiei fiind de 92 pers/km patrat. 67% din totalul populatiei are varsta cuprinse intre 15-64 ani, 26% intre 0-14 ani si 7% de 65 si peste 65 ani. Doar 80,4% dintre femei au parte de educatie scolara. Rata mica de alfabetizare la femei se datoreaza, in principal, obiceiurilor traditionale ale arabilor si kurzilor care locuiesc in provinciile de SE ale tarii. Limba oficiala a Turciei este limba turca, vorbita de 90% dintre locuitorii tarii.
Topul oraselor de vizitat
Istanbul este un oras aparte, unde mixul culturilor si-a lasat amprenta de-a lungul secolelor. Cele mai importante obiective turistice sunt concentrate in zona centrala, dar si celelalte cartiere ale orasului merita vizitate. Hagia Sofia, Moscheea Albastra si Palatul Topkapi sunt doar cateva dintre monumentele admirate de miile de turisti ce aleg sa isi petreaca cateva zile la Istanbul. Aproape de centru se afla si Marele Bazar, una din cele mai mari piete acoperite din lume avand 60 de strazi si 5.000 de magazine, atragand zilnic intre 250.000 si 400.000 de vizitatori.
Ankara este capitala Turciei si al doilea cel mai mare oras al tarii, dupa Istanbul. Este o metropola aflata in continua expansiune, un important centru comercial si industrial, devenind capitala in 1923. Desi nu abunda in obiective si atractii turistice, asa cum se poate lauda Istanbului, Ankara are farmecul sau. Este un oras foarte vechi cu traditii si obiceiuri deosebite.
Printre atractiile turistice de top din aceasta tara se numara si doua dintre cele sapte minuni ale lumii antice, anume Templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas.
Vestit pentru terasele sale de culoare alba, Pamukkale atrage anual mii de turisti. Fenomenul geologic se prezinta sub forma unor terase de un alb imaculat, mari, presarate cu ochiuri de apa, dispuse ca un amfiteatru.
Situata pe coasta de Vest a Turciei la 90 km de orasul Izmir, Kusadasi este una dintre cele mai cunoscute statiuni de la Marea Egee. Acest orasel de pescari a devenit destinatia turistilor datorita pozitionarii sale in imediata apropiere a celor mai frumoase atractii turistice.
Sursa foto: wikipedia.org
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro