Turcia se intinde din Europa pana in Asia Mica, aflandu-se la confluenta a doua civilizatii: europeana si orientala. Inconjurata de trei mari, Mediterana, Egee si Marea Neagra, destinatiile de vacanta sunt numeroase si variate in toate perioadele anului datorita climei blande specifice invecinarii cu bazinul mediteraneean.
Regiunea Antaliei centrale si de est ofera conditii climaterice extreme: veri toride si ierni reci. Coasta Marii Negre este in general umeda si neospitaliera datorita reliefului preponderent muntos spre deosebire de statiunile Mediteranei si Egeei care se bucura de binefacerile climei tropicale. Partea europeana si asiatica a Turciei sunt separate de stramtoarea Bosfor, Marea Marmara si stramtoarea Dardanele. Primavara si toamna sunt cele mai potrivite anotimpuri pentru a vizita Turcia.
Regimul vamal in Turcia se incadreaza in acordul Uniunii Vamale CE.Este interzis exportul obiectelor de arta, al antichitatilor. Daca veti cumparati ceva vechi asiguarati-va ca respectati legislatia in vigoare si ca puteti face dovada provenientei sau prezentati un certificat de la sursa de achizitie.
Destinatiile turistice preferate sunt cele oferite de coasta Marii Egee si Mediterane. Turcia ofera mai mult decat albastrul marilor si caldura nisipurilor aurii. Veti fi incantat de exotismul peisajului aspru al cascadelor de calcar de la Pamukkale, de peisajul unic al Capadochiei. La sud, chiar in inima Turciei se intinde o alta regiune, spectaculoasa prin frumusetile sculptate de natura: Capadochia cu un peisaj selenar, straniu modelat de fortele tectonice. Valuri de roca vulcanica au fost modelate de ploi si vanturi. Orasele subterane de aici sunt adevarate galerii sapate de primii crestini ce se refugiau in fata invaziilor barbare.
Istanbul, fosta capitala a Imperiul Bizantin este marturia cea mai vie a cosmopolitismului si confluentelor culturale. Orasul este impartit in doua: orasul nou si cel vechi, acesta din urma adaposteste locurile demne de vizitat. Biserica Sf. Sofia, ctitorie a imparatului Iustinian este cea mai spectaculoasa atractie. Interioarele decorate cu mozaicuri si coloane cu puteri miraculoase atrag in fiecare zi multimi de vizitatori.
In apropiere, se afla Palatul Topkapi, fost centru al puterii otomane. Topkapi este un complex organic format din mai multe corpuri, gradini, iar Marele Bazar, de marimea unui oras, este un loc dedicat negustoriei, forfotind de turisti din toata lumea in cautare de suvenirurui.
Ankara, capitala tarii, este mai degraba un centru de afaceri decat unul dedicat turismul. Are insa un farmec special, dat de restaurante, cluburi, magazine sau galerii de arta. Puteti vizita aici Muzeul Civilizatiilor Anatoliene, Mausoleul lui Kenal Atatrk sau Moscheea Kocatepe.
Ankara este inconjurata de podisul Anatoliei Centrale cu o populatie rara, cu un sol arid, deluros.
KUSADASI. Este una din principalele statiuni ale Turciei. La 90 km departare de Izmir, situat pe coasta de vest, Kusadasi are reputatia de a fi unul din cele mai atractive orase de la Marea Egee datorita vecinatatii sale cu importante situri arheologice ca Efes, Didyma, Priene, Miletos - orase vestite n antichitate. Plaje cu ape limpezi si calde asigura numeroase facilitati: windsurfing, schi nautic, iahting, volei. Pe masura ce soarele apune, cafenelele si terasele de pe bulevardul ncadrat de palmieri se aglomereaza. E o placere sa vezi iahturile venind si plecnd din port ncadrate de peisajul asfintitului. Numeroasele restaurantele servesc o mare varietate de feluri din peste sau specialitati locale. Aici se afla minunate moschei otomane si turcesti. Moscheea Fortaretei este cea mai impresionanta si monumentala moschee din Kusadasi. Moscheea Haji Ibrahim etaleaza stilul arhitectonic Otoman al secolului XVII
BODRUM. Asezat pe o mica peninsula, vecina cu insula greceasca Kos, respira atmosfera anticului Halicarnas, orasul lui Herodot. Castelul Bodrum este un bun nceput al unui eventual itinerar. Interiorul sau adaposteste un complex de cladiri si expozitii demne de vizitat, toate marturii ale unui Ev Mediu ntunecat. Mausoleul din Halicarnas si etaleaza ruinele, fiind considerat a fi una din Cele Sapte Minuni ale Lumii.
O plimbare pe strazile mai putin aglomerate va va face sa apreciati calmul si farmecul mediteranean al locurilor. Multimea de magazine si restaurante de-a lungul coastei este impresionanta. Seara orasul intra ntr-un ritm alert al unei vieti de noapte efervescente. Amatorii de plaja si soare si gasesc locurile ideale n satele vecine orasului. Gmbet se bucura de o plaja generoasa presarata de hoteluri si restaurante. notul si windsurfing-ul sunt activitatile preferate ale tinerilor turisti. Bitez, situat la ctiva kilometri distanta, are o plaja linistita, lipsita de frenezia marelui oras. Aici va puteti bucura de apa bogata in vegetatie acvatica care tine departe pe amatorii de sporturi marine. Incercati tot pentru o atmosfera linistista si Glky. Iubitorii de drumetii sau iesiri n aer liber pot vizita plaja Yalikavak. Mai la sud se afla Gmslk cunoscut n antichitate sub numele de Myndus. Aici puteti face scufundari si puteti vedea ruinele vechii asezari acoperite azi de apele marii. Tot aici puteti mnca la unul din restaurantele asezate chiar pe malul marii.
MARMARIS. Nu cu mult n urma Marmaris era un oras de pescari nensemnat, dar datorita cadrului natural n care se afla a devenit un paradis turistic. ncadrat de portul natural si colinele mpadurite cu brazi, Marmaris rivalizeaza ca frumusete cu Bodrum. Cu o viata linistita ziua si atractiva noaptea, orasul va sta la dispozitie cu magazine, restaurante si cluburi de noapte. Istoria si face simtita prezenta si aici prin numeroase vestigii: castelul construit de ionieni si mai trziu fortificat de Soleyman Magnificul, Moscheea Ibrahim, Palatul Kervansary. Marmaris este nconjurat de alte statiuni mai mici, dar la fel de atractive: Imeler cu o plaja mare si sporturi acvatice, ideala pentru jucatorii de golf; Turun este mai departat si mai linistit avnd o plaja buna si cteva restaurante. Fiind unul din centrele importante de iahting ale Mediteranei, Marmaris poate fii punctul de plecare n magnifice croaziere de-a lungul coastei egeene.
ANTALYA. Regiunea Antalya, denumita si Riviera turceasca, este locul unde istoria, marea, plaja si soarele se imbina perfect. Inima regiunii este orasul cu acelasi nume, considerat cel mai frumos oras al Turciei. Este situat in vestul coastei Mediterane pe vechea regiune Pamphylia. Portul primitor, clima placuta si aerul vechi al orasului aduc annual peste 300.000 de mii de turisti. Centrul orasului este Kaleici; a fost restaurat si a devenit cel mai atractiv centru turistic cu hoteluri, magazine si posibilitati de divertisment. Kaleii reuneste toate caracteristicile arhitecturale antice turcesti. Turnul Ceasului /Saat Kulesi/ vegheaza intrarea in oras. Minaretul Canelat /Yivili Minare/ este cel mai vechi monument si este simbolul orasului. Muzeul de arheologie al Antalyei gazduieste expozitii de obiecte din jurul orasului, statui, mozaicuri. Portul fortificat a fost modernizat. Antalya este locul de plecare in numeroase excursii catre orasele anichitatii ca Perge, Aspendos, Side, Termessos