Candva, in Spania se gaseau peste 10.000 de castele, mai mari si mai mici, inca locuite sau ruinate, multe dintre ele cu povesti ce ar fi putut inspira pagini si pagini. Cronicile epocii vorbesc de multe dintre acestea in termeni elogiosi. Astazi, din pacate, mai exista doar aproximativ 2500 de castele, o cifra imensa comparativ cu alte tari, dar parca prea mica pentru istoria Spaniei.
Cei care ajung in Spania pentru prima oara ar trebui sa viziteze macar cateva dintre cele mai cunoscute astfel de edificii, pentru a descoperi pas cu pas aceasta parte a unei tari cu totul deosebite.
Dar cum de Spania are atat de multe castele ? Daca multe dintre castelele si palatele islamice au fost construite in timpul dominatiei maure, fiind cele mai vechi, cea mai mare parte au fost construite in perioada de 750 de ani cunoscuta sub numele Reconquista. Atunci monarhii spanioli au reusit sa recucereasca teritoriile stapanite de mauri aproape un mileniu, iar importanta strategica a castelului nu a mai putut fi ignorata in lungul sir de campanii militare. Primele castele au fost ridicate pe linia granitei dintre teritoriile crestine, abia redobandite, si teritoriile islamice, care se pregateau de aparare. De aceea, multe castele se gasesc in regiunile Castilla y Leon si Castilla la Mancha. Ulterior granita s-a mutat tot mai la sud, fiind marcata de mii de castele si fortificatii, arhitectura lor fiind o imbinare de modele crestine si influente islamice, de la structura de rezistenta la ornamente, zidarie, decoratiuni interioare si exterioare sau metereze si turnuri.
Castele celebre
Alcazar
Segovia (Castilla y Leo)
Se pare ca acest castel celebru i-ar fi inspirat lui Disney modelul pentru castelul Cenusaresei, din celebrul desen animat. Este un castel foarte bine pastrat si renovat, inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial, un amestec de turnuri conice, curti interioare frumos ingrijite, ziduri masive, decoratiuni extraordinare. Construit in secolele XII - XV, Alcazar este considerat de specialisti un exemplu tipic de arhitectura spaniola. Si unul dintre cele mai frumoase castele, meritand cu prisosinta o vizita.
Castillo de los Mendoza
Manzanares el Real (Comunidad de Madrid)
Simbol al puterii uneia dintre cele mai importante familii din istoria Spaniei - Mendoza - acest castel de secol XV este foarte bine pastrat, servind de altfel ca decor pentru pelicula clasica El Cid, avandu-i in rolurile principale pe Charlton Heston si Sophia Loren. Turnurile, fortificatiile, zidurile medievale masive, toate construiesc un ansamblu incredibil. Curtea interioara centrala, Patio de Armas, este la fel de impresionanta. Arhitectural, Castillo de los Mendoza este un amestec de tendinte romane, gotice si maure.
Castillo de Belmonte
Belmonte (Castilla-La Mancha)
La sud de orasul Cuenca, a fost construit in secolul XV si surprinde si astazi prin arhitectura cel putin neobisnuita, neregulata, ceea ce il evidentiaza printre alte castele de epoca. Combinatie de arhitectura gotica si Mudejar (dupa numele maurilor care au ramas in Spania dupa Reconquista, fara a se converti la crestinism), este inconjurat de un zid in zig-zag, cu turnuri cilindrice, avand o curte interioara de forma triunghiulara.
Castillo de Coca
Coca (Castilla y Leon)
Mai curand o fortareata decat un castel, ridicata in 1453 de episcopul din Avila, unul dintre cei mai populari si puternici reprezentanti ai Bisericii in epoca, a ramas practic neschimbata de atunci. Turnuri si metereze, un donjon, motive decorative de inspiratie maura, un sant de aparare lung de 560 de metri, fortareata era in epoca una dintre cele mai rezistente si mai dorite. Amestecul de gotic si Mudejar au facut din Castillo de Coca un prototip pentru multe ale castele. In interior veti gasi nu doar o curte interioara de mari dimensiuni, ci si numeroase decoratiuni arhitectornice interesante, precum si o galerie strajuita de coloane in stil corintic.
Castillo de la Mota
Medina del Campo (Castilla y Leon)
Castillo de la Mota este unul dintre cele mai impresionante castele din Spania, marcand arhitectural asa numita etapa "de tranzitie". Proiectat de crestini, avea sa fie construit si decorat de artisti islamici in secolele XIII - XV. Are o retea de tuneluri si sali, o capela in stil roman cu influente maure, un zid defensiv inca foarte solid, turnuri si metereze perfect proiectate, pastrandu-si "aerul" maur, distinct.
Castillo de Gormaz
San Esteban de Gormaz (Castilla y Leon)
Acest castel maur a fost construit in 756 de emirul Abd ar-Rahman I de Cordoba, fiind astazi cel mai mare si cel mai vechi castel din Europa. Situat pe varful unui deal, ceea ce il facea si mai greu de cucerit, a fost ridicat pentru a supraveghea satele din regiune, dar si pentru a apara provincia de atacurile crestine. Dar in final castelul avea sa fie cucerit, dupa un asediu indelungat, chiar de catre legendarul El Cid. Castelul are un sant de aparare, un arsenal, un zid de aparare, trei locasuri de rugaciune islamice. S-au pastrat si 28 din cele 31 de turnuri care protejau castelul in trecut, inca in stare foarte buna. Poarta are o arcada monumentala, vopsita in alb si rosu.
Castillo de Loarre
Loarre (Aragon)
Jumatate fortificatie, jumatate manastire, constructia dateaza din 1072 - 1080, fiind cel mai bine pastrat exemplu de stil roman din Spania. Construit langa muntii Pirinei de catre Rey Sancho III, se pare ca a declansat o adevarata moda in regiune, multe alte edificii incercand sa il imite. Are si o capela, turnuri, balcoane, arcade, numeroase decoratiuni interioare, ce il fac mai mult decat recomandat pentru o vizita.
Castillo de Cardona
Cardona (Cataluna)
A fost in egala masura castel, resedinta si manastire, fiind cea mai important constructie defensiva medievala din regiune. Prima structura a fost ridicata in jurul anului 886, dar castelul asa cum il vedem astazi este construit in anii urmatori, un amestec inedit de tendinte si influente romane si gotice. Dupa ce a fost refacut si renovat cu atentie, este astazi folosit ca hotel de lux, aflat in proprietatea statului spaniol. Sunt interesante zidurile defensive, Biserica Sant Vicenc de Cardonathe si Torre de la Minyona, un turn datand din secolul XI.
artline.ro
Ianuarie 2008