La Editura Tracus Arte a aparut volumul „Literatura e un om fara mila” – Tudor Topa in dialog cu Iolanda Malamen, cu o coperta semnata de Tudor Jebeleanu.
“Tudor Topa este un scriitor cu totul atipic. Pana acum a publicat doar doua carti: Incercarea scriitorului si Punte, carti care sunt, in fond, doua ample fragmente dintr-un jurnal continuu, ca sa zic asa. Prozatorul face parte din Scoala de la Targoviste, adus in mijlocul gruparii nu doar de prietenia cu Radu Petrescu, dar si de aplecarea spre lecturi profunde, spre scrierea unor jurnale livresti, chiar de pasiunea comuna pentru muzica, dar si pentru alte arte. Altfel, Tudor Topa, Alexandru George si Petru Cretia sunt perceputi ca membri ai Scolii de la Targoviste, desi nu prea au nimic cu orasul in sine, pe care nici nu l-au prea vizitat. In cadrul miscarii, Topa face totusi figura aparte, el fiind nu doar un „caligraf subtire” ca toti ceilalti, dar mai ales un conviv care se risipeste fermecator in oralitate, devenind adesea omul-spectacol.
In volumul de fata, Topa se dovedeste un interlocutor dificil sau, oricum, incomod. Nu e fudul, nu-i place sa se auda vorbind, nici sa iasa in fata cu orice pret, dand raspunsuri scurte si la obiect. De aceea, Iolanda Malamen trebuie sa se intrebuinteze serios, sa puna mereu lemne pe foc. Daca dialogul lui Florin Mugur cu Preda era unul asezat, analitic, ca la Poiana lui Iocan, cel al Iolandei Malamen cu Topa sugereaza o partida de ping-pong. Iar sustinerea partidei e cu atat mai dificila, cu cat scriitorul e un orgolios („n-am nevoie interioara de a calatori pentru ca eu sunt intreg cosmosul”) si da raspunsuri-sentinta, avand mereu certitudini si fiind un radical.” (Dumitru Augustin Doman)
A.I.
editor artline.ro
22 decembrie 2011