Colegiul National Unirea din Focsani implineste in luna ianuarie a acestui an 145 de ani de la infiintare. Festivitatile sunt pe masura evenimentului, astfel au fost invitati la Zilele Colegiului, ce se vor desfasura in perioada 17 - 25 ianuarie, trupa Taxi si handbalistele de la Oltchim.
Avand in vedere vechimea liceului si modul in care a fost construit la acea vreme, acesta beneficiaza de o remarcabila sala de festivitati cu o acustica speciala, astfel ca spectacolul trupei Taxi va fi cu siguranta un succes.
De-a lungul timpului Colegiul Unirea a avut elevi si profesori ce au reprezentat nume de seama in diferite domenii. Printre profesori : Ovidiu Densusianu, scriitor, filolog, Constantin G. Giurascu, istoric.
Printre elevi : Anghel Saligny, Simion Mehedinti, Ion Mincu, Duiliu Zamfirescu, Stefan Longinescu, Gheorghe Longinescu, Emanuil Petrut, Cornel Coman.
Ca amintiri, la una dintre festivitatile prilejuite de implinirea unui numar rotund de ani de la fondarea scolii, in urma cu ceva vreme, o profesoara ruga pe invitatii sositi, fosti elevi ai liceului, sa consemneze o inscriere in cartea de onoare a liceului si sa specifice ce profesie au avut. Incercand sa ajute un domn incovoiat de vremuri in consemnarea datelor, l-a intrebat timid ce a fost ca profesie. Acesta a raspuns energic si politicos : nu a a fost, este inginer.
Liceul Unirea a fost fondat in data de 7 ianuarie 1866 prin ordinul Domnesc nr. 26512 din 10 august 1865 si este prima unitate de invatamant secundar din aceasta zona si printre primele din Romania.
Aici au fiintat organizatii culturale printre care :
Liga Culturala (1891)
Societatea Literara (1898)
Societatea Filarmonica (1899)
Revista Noastra (1912 - 1914 seria I )
Milcovia (1930)
Ethos (1841)
Printre traditiile liceului este si editarea unei reviste, cu un inceput ce dateaza din anul 1912.
imagine : cnunirea.3x.ro/istoric.ph
In anul 1874 s-au pus bazele bibliotecii din donatiile elevilor şi profesorilor. In 1948 comunistii dispun distrugerea fondului de carte de factura burghezo-mosiereasca.
Fondul de carte numara astazi peste 33.000 volume, dintre care peste 6300 de volume reprezinta carte veche si rara.
Ianuarie 2011