Constant Troyon (28 august 1810 - 20 martie 1865), pictor francez din Scoala Barbizon, a realizat in special peisaje si picturi cu animale.
Tatal sau lucra la fabrica de portelan Sevres, asa ca Troyon a crescut in acest mediu, luand primele lectii de desen si pictura de la Denis-Desire Riocreux, pictor de portelanuri, care a fost si unul dintre fondatorii Muzeului National al Ceramicii. Troyon a lucrat initial ca pictor la fabrica Sevres, studiind in timpul liber pictura peisagistica. Se imprieteneste cu artistul Camille Roqueplan, care ii face cunostinta cu mai multi tineri pictori peisagisti, ca Theodore Rousseau, Paul Huet sau Jules Dupre, care vor face parte mai tarziu din Scoala Barbizon.
Dupa un debut lipsit de stralucire la editia din 1833 a Salonului, unde Troyon a participat cu trei peisaje, artistul calatoreste prin Franta, realizand mai multe schite si tablouri. Urmand exemplul colectionarilor contemporani incepe sa fie interesat de pictura olandeza de secol XVII, in special de lucrarile lui Jacob van Ruisdael, a carui influenta este vizibila in special in perioada de inceput a lui Troyon. La editia din 1841 a Salonului expune "Tobias si ingerul", un peisaj biblic, care ii atrage atentia lui Theophile Gautier. Subiectul fusese ales pentru a fi pe gustul criticilor, dar Troyon a incercat sa realizeze o reprezentare cat mai realista a naturii, chiar daca respectase normele clasice ale compozitiei.
A vizitat Olanda in 1847, in buna parte datorita admiratiei pe care o avea pentru artistii olandezi. Influentat de Cuyp si Potter, in ultima parte a vietii renunta treptat la peisaje in favoarea picturilor infatisand animale, care i-au adus in afara celebritatii si avantaje financiare importante.