Prima editie a GOLDEN CAPATHIAN – PLOIESTI EUROPEAN FILM & FAIR si-a desemnat castigatorii în cadrul Galei de Inchidere desfasurate duminica seara, 28 august, la Sala Premiera a Cinematografului din Ploiesti. Evenimentul a fost un adevarat succes în Romania, adunand peste 60 de invitati straini într-o ceremonie plina de surprize si emotii, atat pentru castigatorii premiilor în valoare de peste 10.000 de euro, cat si pentru cei peste 1000 de invitati si spectatori prezenti.
Cea mai fericita invitata a serii a fost, fara îndoiala, regizoarea maghiara Agnes Kocsis. Juriul, format din Philip Bergson, Ferenc Moldovániy si Dejan Petrovic, a decis ca premiul în valoare de 5.000 de euro sa fie acordat filmului Pál Adrienn, “pentru obsedantul portretul al unei vieti pustii si singuratice, înconjurate zi de zi de moarte”. Scenaristul filmului, Andrea Roberti, a urcat pe scena festivalului pentru a primi Trofeul Golden Carpathian care a fost inmanat de gazda evenimentului, Primaul orasului Ploiesti – Andrei Volosevici. Agnes Kocsis “îmbina un scenariu excelent cu o viziune cinematografica personala, datorita suflului genial dat de o mare personalitate, care radiaza speranta în fata sortii triste”, a motivat juriul alegerea facuta. Anuntul a starnit ropote de aplauze în randul spectatorilor si emotii puternice pentru castigator. Filmul a fost nominalizat la Cannes 2010 la premiul FIPRESCI “Un Certain Regard”.
Premiul pentru Cea mai buna regie a fost acordat de reprezentantul juriului Filip Berson, tanarului polonez Marcin Wrona, pentru filmul The Christening, „pentru manuirea, cu fler si maiestrie, a unei distributii puternice, într-o tragedie moderna care prezinta laturile întunecate ale Varsoviei contemporane într-un mod realist si curajos.” Desi si-a dorit sa ajunga la Ploiesti, Marcin Wrona a suferit un accident de masina, în urma caruia a fost spitalizat. Premiul a fost înmanat producatorului Olga Szymanska. La ceremonie a mai fost prezenta si Malgorzata Janczak, care a reprezentat Institutul de Film Polonez.
Premiul pentru Cel mai bun scenariu a fost obtinut de catre regizorul si scenaristul filmului The Abandoned – Bosnia, Adis Balrac, si înmanat de directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, producatorului Almir Sahinovica. “Pentru dramatizare consecintelor recentelor razboaie balcanice într-un mod original si emotionant, fara sa reia clisee sau sa ia partea vreunei tabere”, si-a motivat juriul alegerea facuta.
Nu în ultimul rand, juriul a decis ca Premiul pentru debut sa se îndrepte catre filmul din Croatia – The Show Must Go On, „pentru reprezentarea iscusita a unei apocalipse iminente, realizata cu evidenta inventie filmica”. Premiul a fost înmanat de presedintele RADEG – Marius Iurascu, reprezentantilor filmului, regizorul Nevio Marasovic si actorul principal, Sven Medvesek.
La Golden Carpathian – Ploiesti European Film & Fair a mai fost acordat si Premiul publicului, obtinut de coproductia Polonia-Suedia, Between Two Fires. Filmul a fost reprezentat la festival de catre producatorul suedez Peter Kropenin, caruia i-a fost înmanat premiul, în aplauzele calduroase ale publicului.
Juriul a tinut sa felicite orasul Ploiesti „pentru revitalizarea celei de-a saptea arte în inima Europei, nu numai prin renovarea unei frumoase sali de cinematograf, dar si prin aducerea unor filme de înalta calitate pentru un public în mod evident entuziast”.
La Gala au fost prezenti Florin Piersic, Dan Chisu, Vlad Radescu si multi altii.
In cadrul Galei de Închidere, publicul numeros a avut ocazia sa asculte “Baladele Carpatilor”, un recital extraordinar interpretat de Felicia Filip, Vlad Radescu si trupa K1.
Tarile participante la Golden Carpathian – Ploiesti European Fair & Film au fost: Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia, Italia, Serbia, Suedia, Bosnia, Croatia, Serbia,Turcia, Moldova si Statele Unite.
Prima editie a Golden Capathian – Ploiesti European Film & Fair a avut un final rasunator: începand cu ora 21.00, celebrul artist Goran Bregovič a urcat pe scena din Parcul Central din fata Primariei Ploiesti, alaturi de Wedding and Funeral Orchestra, într-un spectacol menit sa celebreze legatura dintre muzica si film.
Timp de aproape doua ore, invitatii si cei peste 2000 de spectatori s-au delectat cu unele dintre cele mai cunoscute piese ale artistului, incluse pe albume devenite celebre, precum „Tales and songs from weddings and funerals” (2002), „Balkanica” (2000), „Silence of the Balkans” (1998), „Song book” (2000), „Music for films” (2000), „Ederlezi” (1998) sau „Underground” (1995), cat si piese din coloana sonoa a filmului „Ursul”, regizat de Dan Chisu în 2011.
August 2011