Ca a fost sau nu "precursor", fosta sa eleva Miriam Raducanu spune ca nu are nici o importanta. "Daca l-am putea vedea dansand acum, nu i-am putea pune nici o stampila, nu l-am putea incadra intr-un gen". Important este, dupa Miram Raducanu , ca "nu putem sa spunem ca in Romania nu a existat dans", chiar daca multe dintre marile nume au parasit tara dupa 1945.
In anii '50, Checais "cel mai mare dansator roman", cum a fost numit de Nina Cassian, este condamnat la munca silnica de regimul comunist datorita orientarilor sale sexuale. Dupa cei doi ani petrecuti la Canalul Dunare-Marea Neagra, Checais se stabileste la Galati, unde este coregraf al Teatrului Muzical Nae Leonard din localitate, pana la moartea sa, in 1990.
Exista insa foarte putine documente despre viata lui Trixy Checais. Razvan Mazilu, Gina Serbanescu si Mirela Dauceanu care au initiat acesta intalnire au gasit vreo douazeci de fotografii, citeva desene si o pictura si cateva costume create de el (pentru ca Trixy era si artist plastic) si le-au expus la Centrul Dansului. (R.B.)
Ziarul Gandul