Asezat sub inaltul Patronaj UNESCO, evenimentul liric al anului, Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee, la care s-au inscris nu mai putin de 200 de concurenti din lumea intreaga, dintre care 80 din China, s-a ridicat la cel mai inalt nivel mondial.
Publicul a aplaudat cu un imens entuziasm aceste manifestari, incepand cu Recitalul inaugural sustinut de laureatii editiei anterioare a competitiei, soprana Silvia Micu si tenorul Ioan Hotea, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici, ca si conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen, aducand omagiu inegalabilului bariton Nicolae Herlea, ani de-a randul membru al Juriului Concursului Darclee, care ar fi implinit in aceasta vara 90 de ani, precum si legendarei figuri a Haricleei Darclee, ariile din opere cantate de ea candva fiind prezentate in videoproiectii cu interpretarile, indelung ovationate, ale Marianei Nicolesco pe scenele lumii.
Un alt triumf: Recitalul formidabilului tanar pianist Matei Varga, anume venit de la New York pentru a onora memoria lui Dinu Lipatti la 100 de ani de la nastere.
A urmat reprezentatia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, in care au stralucit pe scenele lumii Hariclea Darclee, Nicolae Herlea si Mariana Nicolesco, si in care - sub bagheta inspirata maestrului Marco Balderi in fruntea Orchestrei Festivalului Darclee si a Corului Filarmonicii George Enescu pregatit de Iosif Ion Prunner - s-au bucurat de un memorabil succes tenorul italian Antonino Interisano, baritonul sud-coreean Matteo Suk, soprana Irina Baiant, tenorul Ioan Hotea si baritonul Alexandru Constantin.
Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunarii a reunit si acum mii si mii de spectatori veniti sa asculte capodopere ale muzicii, incepand simbolic cu Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, devenita Imnul Europei, continuand cu vestite pagini ale marilor compozitori, pentru care au primit nesfarsite aplauze laureati ai editiilor anterioare ale Concursului Darclee: soprana Ana Camelia Stefanescu si mezzosoprana Oana Andra, castigatoarele primului Mare Premiu Darclee, in 1995, sopranele Silvia Micu si Irina Baiant, mezzosoprana Florentina Soare, tenorii Antonino Interisano si Ioan Hotea, baritonii Matteo Suk si Alexandru Constantin.
E.S. Ambasadorul Chinei, Domnul Xu Feihong, spre incantarea generala, s-a alaturat pe scena grupului de concurenti chinezi, la invitatia Marianei Nicolesco, intonand impreuna cu ei, cu o frumoasa voce de bariton, doua melodii celebre din tara natala.
Gala Laureatilor a insemnat o minunata desfasurare de talente, aplauzele si ovatiile acompaniindu-i pe interpreti timp de peste 5 ore. Marele Premiu Darclee a revenit sopranei Ludmilla Miranda Bauerfeldt din Brazilia si mezzosopranei Florentina Soare, braileanca de origine, care obtinea aceasta recunoastere pe scena pe care Hariclea Darclee debuta la 1881.
Triumful editiei din acest an nu face decat sa confirme si sa sublinieze valoarea manifestarii si sa explice senzationalele performante ale artistilor romani laureati ai Concursului Darclee: ei au castigat in ultimii ani trei editii ale Concursului International de Canto Operalia, inclusiv in 2017, precum si Concursul International de Canto al Chinei!
TVR3 va transmite cinci emisiuni dedicate marilor evenimente Darclee din acest an, sambata 7, duminica 8, sambata 14, duminica 15 si sambata 21 octombrie, incepand de la orele 17. Reluare, la orele 24. Emisiunile sunt programate si pe TVR International in zilele de sambata 7, 14, 21, 28 octombrie si 4 noiembrie.