Despre Rembrandt se spunea ca, asemenea lui Caravaggio, nu recunostea drept maestru decat natura. Totusi, Rembrandt a studiat si "natura" femeilor frumoase. O sursa de inspiratie i-a fost Estera, regina Persiei, cea care a salvat evreii de la genocid.
Compozitia "Haman in fata Esterei", o lucrare de dimensiuni mari, de peste 2 m inaltime, este vedeta primei expozitii monografice Rembrandt din Romania, dedicata aniversarii celor 400 de ani de la nasterea artistului.
Pictura prezinta mometul in care Haman, un batran care ingenuncheaza la picioarele Esterei, este condamnat la moarte de regele Ahasverus I pentru ca planuise exterminarea evreilor aflati in exil in Babilon. Culoarea si efectele dramatice ale jocului de umbra si lumina au concurat la transformarea scenei din pedepsirea lui Haman in triumful Esterei.
"Capodopera a apartinut lui Carol I, fiind donata de Germania in semn de recunostinta pentru ca a fost aleasa familia regala Hohenzollern drept casa domnitoare in Romania", a spus Mariana Dragu, specialist al Muzeului.
Prima expozitie monografica Rembrandt din Romania, "Intalnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nasterea artistului", cuprinde 120 de lucrari, dintre care 8 picturi, 4 desene si 100 de gravuri, din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei si ale Bibliotecii Academiei Romane.