inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Triumfalism nemtesc la Vatican

0 Comentarii
Papa Benedict al XVI-lea diminueaza deschiderile aduse de ... Biserica Catolica sub conducerea lui Benedict al XVI-lea face cativa pasi inapoi fata de deschiderile petrecute pe vremea lui Ioan Paul al II-lea. A considera drept Biserica unica, perfecta, a lui Hristos doar Biserica Catolica - celelalte confesiuni fiind catalogate imperfecte, in functie de doctrina catolica socotita singura valabila - este noua forma de triumfalism care nu va aduce nicidecum apropieri decisive intre crestini. Prin intreaga sa activitate, Ioan Paul al II-lea s-a comportat ca un adevarat lider spiritual al lumii, fara a fi fost nevoie sa se si proclame ostentativ astfel...

 


Rigiditatea Bisericii Catolice a fost diminuata cu prilejul Conciliului Vatican II. Iata insa ca, de o vreme, conservatorii castiga teren. In acest context, declaratia de la Universitatea din Regensburg, cea care a inflamat islamul, nu mai este un accident… Nu sunt un naiv, pasii defanatizarii institutiilor religioase nu se petrec peste noapte.


Nu pot decat sa sper ca tot mai multi dintre cei care detin puterea in institutiile religioase ale lumii : oricare ar fi religiile pe care le reprezinta : sa dea dovada si de intelepciune, sa fie cu adevarat purtatori de Lumina si nu numai de teorii despre Dumnezeu.


Intrucat toata lumea vorbeste fara a fi in deplina cunostinta de cauza, publicam mai jos precizarile recente ale Congregatiei pentru Doctrina Credintei care au starnit atata valva. Documentul este semnat de Cardinalul William Joseph Levada si de Arhiepiscopul Angelo Amato S.D.B., prefectul si respectiv secretarul Congregatiei, si a fost asumat de Papa Benedict al XVI-lea. Traducerea in romaneste este facuta de Radio Vatican.


Raspunsuri la unele intrebari privind anumite aspecte ale doctrinei Bisericii

Introducere


Conciliul Vatican II, prin Constitutia Dogmatica "Lumen Gentium" despre Biserica si prin decretele "Unitatis redintegratio" despre ecumenism si "Orientalium Ecclesiarum" despre Bisericile rasaritene, a contribuit in mod decisiv la o reinnoire a ecleziologiei catolice.


Suveranii Pontifi au contribuit de asemenea la aceasta reinnoire oferind aprofundari si indrumari pentru practica: Papa Paul al VI-lea, in Enciclica "Ecclesiam suam" din 1964, si Papa Ioan Paul al II-lea, in Enciclica "Ut unum sint" din 1995. Datoria ulterioara a teologilor de a explica cu mai mare claritate diferitele aspecte ale ecleziologiei a condus la inflorirea unei ample literaturi pe aceasta tema.


Tematica s-a revelat, de fapt, extrem de rodnica, dar uneori a avut nevoie si de clarificari prin intermediul unor definiri si corecturi precise, precum Declaratia "Mysterium Ecclesiae" din 1973, Scrisoarea adresata Episcopilor Bisericii Catolice "Communionis notio" din 1992 si Declaratia "Dominus Iesus" din 2000, toate publicate de Congregatia pentru Doctrina Credintei.


Amploarea subiectului si noutatea multor teme implicate continua sa provoace reflectia teologica. Intre multele noi contributii din domeniu, unele nu sunt lipsite de interpretari eronate care la randul lor suscita confuzie si indoieli. Mai multe astfel de interpretari au fost supuse atentiei Congregatiei pentru Doctrina Credintei. Data fiind universalitatea doctrinei catolice privind Biserica, Congregatia doreste sa raspunda la aceste probleme clarificand semnificatia autentica a unor expresii ecleziologice folosite in Magisteriu, care in dezbaterea teologica risca sa fie gresit intelese.


1. Conciliul Vatican II a schimbat doctrina catolica privind Biserica?


Conciliul Vatican II nu a schimbat si nici nu a intentionat sa schimbe aceasta doctrina, ci mai degraba a dezvoltat-o, a aprofundat-o si a explicat-o deplin. Tocmai acest lucru l-a afirmat Papa Ioan al XXIII-lea la inceputul Conciliului. Papa Paul al VI-lea a repetat acelasi lucru si l-a comentat in actul de promulgare Constitutiei "Lumen Gentium":


"Un comentariu mai bun nu se poate face decat spunand ca aceasta promulgare nu schimba cu adevarat nimic din doctrina traditionala. Ceea ce a dorit Cristos, dorim si noi. Ceea ce era, ramane in continuare. Ceea ce Biserica a invatat timp de secole, invatam si noi.


In termeni simpli, ceea ce era trait, acum este exprimat; ceea ce era incert, este acum clarificat; ceea ce era meditat, discutat, uneori in controversa, este acum pus impreuna intr-o formulare clara" (Papa Paul al VI-lea, Alocutiunea din 21 noiembrie 1964; AAS 56 '1964' 009-1010 - traducere in L’Osservatore Romano, 22 noiembrie 1964,3). Episcopii au exprimat in repetate randuri si au implinit aceasta intentie.


2. Care este semnificatia afirmatiei potrivit careia Biserica lui Cristos subzista in Biserica Catolica?


Cristos "a constituit pe pamant" o singura Biserica si a instituit-o ca si "comunitate vizibila si spirituala", care de la inceputurile sale si de-a lungul secolelor a existat si va exista mereu, si numai in ea se gasesc toate elementele instituite de Cristos insusi.


"Aceasta este Biserica unica a lui Cristos pe care o marturisim in crez una, sfanta, catolica si apostolica. '...' Aceasta Biserica, oranduita si organizata in aceasta lume ca societate, subzista in Biserica Catolica, carmuita de urmasul lui Petru si de episcopii in comuniune cu el" (CVII LG 8). In Constitutia Dogmatica "Lumen Gentium", la nr. 8, subzistenta inseamna aceasta durabila continuitate istorica si permanenta tuturor elementelor instituite de Cristos in Biserica Catolica, in care se gaseste in mod concret Biserica lui Cristos pe acest pamant.


Este posibil, potrivit doctrinei catolice, sa se afirme corect ca Biserica lui Cristos este prezenta si lucratoare in Bisericile si Comunitatile ecleziale care nu sunt inca in deplina comuniune cu Biserica Catolica, gratie elementelor de sfintire si de adevar prezente in ele. Cu toate acestea, cuvantul "subzista" poate fi atribuit numai Bisericii Catolice, tocmai pentru ca se refera la caracteristica unitatii pe care o marturisim in simbolurile credintei (Cred... Biserica "una"); si aceasta Biserica "una" subzista in Biserica Catolica (LG 8).


3. De ce este folosita expresia `subzista in" si nu cuvantul simplu `este"?


Folosirea acestei expresii, care indica deplina identitate a Bisericii lui Cristos cu Biserica Catolica, nu schimba doctrina privind Biserica. Mai degraba, vine din si exprima mai clar faptul ca exista in afara structurii ei, "numeroase elemente de sfintire si de adevar care, fiind daruri proprii ale Bisericii lui Cristos, duc spre unitatea catolica" (LG 8). "Prin urmare, aceste Biserici si comunitatile despartite, desi socotim ca sufera de carente, nu sunt nicidecum lipsite de semnificatie si de valoare in misterul mantuirii. Duhul lui Cristos nu refuza sa le foloseasca drept mijloace de mantuire, a caror valoare deriva din insasi plinatatea harului si a adevarului care a fost incredintata Bisericii Catolice" (CVII, Decretul "Unitatis Redintegratio" 


 De ce Conciliul Vatican II foloseste termenul de `Biserici" cu referire la Bisericile rasaritene separate de deplina comuniune cu Biserica Catolica?


Conciliul a dorit sa adopte folosirea traditionala a termenului: "Intrucat aceste Biserici, desi despartite, au sacramente adevarate si, mai ales, in puterea succesiunii apostolice, au Preotia si Euharistia, prin care raman foarte strans unite cu noi" (UR 15), merita titlul de "Biserici particulare locale" (UR 14), si sunt numite Biserici surori ale Bisericilor catolice particulare (UR 14; Ioan Paul al II-lea, "Ut unum sint", 56). "Astfel, prin celebrarea


Euharistiei Domnului, in fiecare dintre aceste Biserici se zideste si creste Biserica lui Dumnezeu" (UR 15,1). Insa, deoarece comuniunea cu Biserica Catolica, al carei cap vizibil este Episcopul Romei si Succesorul lui Petru, nu este un atribut extern oarecare al Bisericii particulare, ci unul din principiile sale constitutive interne, acestor venerabile comunitati crestine le lipseste ceva in conditia lor de Biserici particulare.


Pe de alta parte, din cauza diviziunii intre crestini, universalitatea, care este proprie Bisericii carmuite de Succesorul lui Petru si de episcopii in comuniune cu el, nu este pe deplin realizata in istorie (Communionis notio, 17).


5. De ce textele Conciliului si ale Magisteriului succesiv nu folosesc titlul de `Biserica" cu referire la acele


Comunitati crestine nascute din Reforma din secolul al XVI-lea?
Potrivit doctrinei catolice, aceste Comunitati nu se bucura de succesiunea apostolica in sacramentul Ordinului, si de aceea sunt lipsite de un element constitutiv al Bisericii.


Aceste Comunitati ecleziale care, in special din cauza absentei preotiei sacramentale, nu au pastrat substanta genuina si integrala a Misterului euharistic, nu pot, potrivit doctrinei catolice, sa fie numite "Biserici" in sens propriu (Dominus Iesus, 17).


Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea, in audienta acordata Cardinalului prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a aprobat si confirmat aceste Raspunsuri, adoptate in Sesiunea plenara a Congregatiei, si a dispus publicarea lor.


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Biserica Catolica | Vatican | biserici
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu spectacolul Varekai
Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu spectacolul Varekai

In luna mai, compania Cirque du Soleil revine la Bucuresti cu sase reprezentatii ale spectacolului Varekai, care sunt programate sa aiba loc intre 3 si 7 mai 2017, la complexul Romexpo. Spectacolele ...

Un volum de Radu R. Serban

La Libraria Carturesti (langa Cinema Patria) se lanseaza azi, la ora 18, volumul poetului Radu R. Serban, disparut la nici 40 de ani, in 1991. "Inmiresmatele prapastii" reuneste ciclurile ...

 Toata lumea din familia noastra de Radu Jude in competitie la Anonimul 2012
"Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, in competitie la Anonimul 2012

Lungmetrajul "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, a fost inclus in competitia Festivalului International de Film Anonimul, care va avea loc in perioada 6 - 12 august, la Sfantu ...

Expozitie de grafica Ion Creanga si personaje sale
Expozitie de grafica: Ion Creanga si personaje sale

Ziua Culturii Nationale Romane va fi marcata la Venetia prin vernisajul expozitiei de grafica de Ary Murnu „Ion Creanga si personajele sale" , ingrijita de dr. Andreea Tacu si realizata in ...

Ce artisti si formatii vor concerta in Romania in 2017
Ce artisti si formatii vor concerta in Romania in 2017

2017 se anunta un an plin de evenimente muzicale. Mai multi artisti internationali vor reveni in Romania. Cei care iubesc rock-ul vor avea ocazia sa-i revada pe cei de la Deep Purple , care se intorc ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline