Vineri, 29 iunie 2007, incepand cu orele 18,00, triplu vernisaj la Palatul Mogooaia:
Arta textila si sculptura, semnate de lectorii universitari
Daniela Frumuseanu si Elena Dumitrescu, alaturi de pictura recenta a Ecaterinei Vrana, lider al generatiei '96, constituie invitatia la un eveniment cultural de anvergura, nu prin ceea ce cuprinde, ci prin cat de adanc exprima si surprinde.
Daniela Frumuseanu a experimentat "atingerea focului" sedusa fiind de spectacolul materiei ce se lasa transformata, modelata, colorata dar nu anihilata de flacara, ci renascand in structuri plastice inedite.
Elena Dumitrescu aduce in "Intus" (luntrul), dubla metafora a ranei adamice, incizia din care s-a nascut Eva si prin ea moartea, i cealalt ran, a lui Christos, (noul Adam) prin care duhul a invins. Instalaia sa din pivnia palatului, ce reia expozitia de absolventa a stagiului de la Accademia Romana din Roma, se constituie ntr-un exercitiu de revizitare a unor pagini celebre de arta medievala, din perspectiva discipolului care-si propune un lung si anevoios drum.
Ecaterina Vrana, prin Oameni de-aproape, aduce in fata publicului personaje din proximitatea celor dou viei ale autoarei. Viata exterioara, populata de personaje recognoscibile, rude, prieteni, tocmai aceia care i fac posibila att de imposibila sa via, i viata interioara debordand de personaje autogenerate, oameni de zapada funeti, oie capii, sobolani languroi, pisici bezmetice si flori neverosimile. Cele dou viei se ncrucieaz i se mpletesc, se nfrunt i se despart, spre exasperarea privitorului care caut o presupusa liniste in interiorul lucrrilor amagitor de indulcite in culori, atent filigranate. Privite de aproape, lucrarile, pictura sau desen, i prezinta cu acuitate ranile frumos impodobite, o existenta in care tragicul este dramatic rujat, iar comarul poarta travestiul subire al carnavalescului. Estetismul ei ambivalent este o adevarata lectie despre cum poate fi trait imposibilul, despre cat de extatic poate fi exixtena la limita, singura care da seama despre enigma oamenilor vazuti, (uneori) prea de aproape. (E. Kessler)
Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului
Strada Valea Parcului 1, Mogosoaia, Ilfov
Telefon 3506620, fax 3506618
Email: office@palatebrancovenesti.ro
Iunie 2007