In comparatie cu alte orase italiene consacrate, precum Roma, Venetia sau Florenta, Trieste nu are prea multe de oferit. Totusi, ceea ce la prima vedere pare un neajuns, se poate intoarce in avantajul vizitatorului. Daca aveti sansa sa petreceti o zi in Trieste, exista teoretic suficient timp pentru a ajunge in toate locurile incarcate de semnificatii deosebite.
Cu toata simplitatea sa, orasul este deosebit de carismatic, redand atmosfera culturala a Imperiului Austro-Ungar pe care l-a servit candva in calitate de port. Spiritul habsburgic persista inca in arhitectura neoclasica, in cafenele vieneze si in bufete de origine central-europeana. Borsa Vecchia, adica vechea Bursa de Valori din Trieste, este o asemenea cladire neoclasica din anul 1806.
Piazza dell-Unita d’Italia este cea mai mare piata publica din Trieste si are in preajma cateva obiective impresionante provenite din secolele XVIII-XIX: Pallazo del Governo (1904) pe latura de nord, palatul companiei Lloyd Triestino (1882-83) in sud, si Pallazo del Municipio (Primaria, 1876) pe latura estica.
Chiar in fata edificiului din urma exista o fantana realizata in 1751, numita Fontana dei Quattro Continenti, care infatiseaza continentele prin intermediul unui animal simbol: Europa printr-un cal, Africa printr-un leu, Asia printr-o camila, iar America printr-un crocodil. Australia nu apare intrucat la jumatatea secolului al XVIII-lea europenii nu stiau prea multe in legatura cu existenta sa. In drum spre orasul vechi vei intalni cateva cafenele care in ciuda preturilor deloc modeste se bucura de aprecierea localnicilor si a turistilor.
Trieste s-a aflat sub controlul Imperiului Roman pana in anul 177 i. Hr., si a primit statutul de “colonie” din partea lui Iulius Cezar. Teatro Romano (Teatrul Roman) dateaza din secolul II d. Hr.. Aici s-au gasit statui de marmura intrate in colectia Muzeului de Istorie si Arta.
De la Teatrul Roman, mergand spre nord-est pe strada Via del Teatro Romano vei ajunge la Canale Grande. Credeti sau nu, Trieste are propriul Canale Grande asemenea Venetiei, chiar daca mai mic decat cel din orasul plutitor. Canalul folosit intens in trecut de nave, a ramas doar un refugiu pentru ambarcatiunile private de lux. Unul dintre obiectivele vizibile de pe apele sale este biserica greceasca Sf. Nicolae (1787), opera arhitectului Matteo Pertsch.
Alte lacase de cult care ar merita vizitate pentru un scurt ragaz sunt: Catedrala St. Justus, biserica ortodoxa sarba Sf. Spiridon (1869), biserica anglicana Chiesa di Cristo (1829), basilica Sf Silvestru (sec. XI), biserica Santa Maria Maggiore (1682) si sinagoga (1912).
Trieste constituie un bun punct de plecare spre comorilor culturale din zona de coasta, precum Castello Miramare, si totodata spre destinatii ca Slovenia sau Croatia. Orasul este capitala regiunii Friuli-Venezia Giulia si a provinciei Trieste din nord-estul Italiei.
Sursa foto: sloveniaforyou.com, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro