Au mai ramas doar cateva zile pana la inceperea NexT (28 martie-1 aprilie) si, ca in fiecare an, festivalul va aduce la Bucuresti cele mai diverse programe de scurtmetraje dar si intalniri si discutii cu nume importante din industria autohtona si internationala a filmului. Seminariile Festivalului International de Film NexT sunt prezentate si anul acesta de JTI si vor avea loc la Cafe Verona Carturesti de pe 29 pana pe 31 martie, iar intrarea este libera.
Ca de obicei, nu lipsesc seminariile axate pe regie de film si sound design, iar anul acesta, lor li se vor alatura discutii despre relatia dintre actori si regizori, despre recent infiintatele scoli de actorie romanesti, despre distributia de film, beneficiile networking-ului si despre cum se pot obtine finantari pentru productiile independente.
Prima zi de seminarii NexT – joi, 29 martie – va incepe la ora 10.00 cu masterclass-ul de actorie sustinut de Gabriel Spahiu la Cafe Verona Carturesti. Gabriel Spahiu, actor de teatru si film, muzician, dansator si profesor de actorie, va vorbi despre una din problemele majore cu care se confrunta un actor atunci cand joaca: „constiinta de sine“ si va dezvalui cinci „unelte“ care pot eficientiza in mare masura munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare.
De la ora 11.30, in centrul discutiilor va ramane tot actoria, de aceasta data din perspectiva unui fenomen care a luat amploare in ultimii ani, cel al scolilor de actorie. Seminarul va prezenta trei dintre acestea, fiecare cu o viziune diferita asupra artei actorului si va aduce propuneri interesante pentru cei care isi doresc sa fie actori. Sub titlul “Scoli de actorie: “Ce si de ce?”, seminarul ii va avea ca invitati pe Dorotheea Petre (Scoala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creatie InLight), Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta (ACTORIEDEFILM.RO).
Ziua de joi continua cu prezentarea Berlinale Talent Campus, una din cele mai eficiente platforme pentru colaborari si schimburi de idei in privinta noilor trenduri si descoperiri in cinemaul contemporan, unde in fiecare an se aduna la un loc tinere talente si profesionisti din lumea filmului. Programul este in sine o academie creativa ce are loc in cadrul Festivalului de Film de la Berlin iar la NexT 2012 coordonatorul Berlinale Talent Campus - Matthijs Wouter Knol - va sustine un seminar despre beneficiile networking-ului, in dialog cu actrita Ioana Flora, care a trait experienta Berlinale Talent Campus chiar anul acesta.
Seminariile de vineri, 30 martie sunt dedicate sound design-ului si regiei de film. Primul dintre ele va fi sustinut de Michel Klochendler, sunetist francez castigator al premiului Cesar pentru Cel mai bun sunet pentru filmul “On connait la chanson”, de Alain Resnais. Michel Klochendler a inceput ca monteur si a lucrat cu Francois Truffaut (“L'Homme qui aimait les femmes”, „La Chambre verte”), apoi s-a axat pe sunet si a lucrat cu unii ditre cei mai importanti regizori francezi: Maurice Pialat (“Le garcu”), Olivier Assayas (“L’Eau froide”, “Desordre”), Andre Techine (”Alice et Martin”, ”Ma saison preferee”), Claude Berri (”Germinal”). La NexT, Michel Klochendler va impartasi publicului viziunea sa despre evolutia artistica in sound design, ilustrandu-si discursul cu secvente din filme.
Despre trecerea de la scurt la lungmetraj a regizorilor independenti va vorbi Mike Ott in cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce inseamna sa produci un film independent si despre abordarea personala pe care o prefera cand vine vorba de scrierea unui scenariu. Mike Ott locuieste in Valencia, California, unde preda regie de film la College of the Canyons. in plus, se ocupa de propria casa de discuri, Sound Virus Records, unde lanseaza CD-uri si discuri ale unor trupe inca nedescoperite sau pe cale de a-si forma un nume. Lungmetrajul sau, “Littlerock”, face parte din programul si ei au fost NexT Generation si va fi proiectat la Cinema Studio joi, 29 martie de la ora 18:00 si in reluare sambata, 31 martie, de la ora 20.00.
Ultima zi dedicata seminariilor NexT – sambata, 31 martie – va pune in discutie noile mijloace de distributie de film si fenomenul pirateriei. Jean Charles Mille (producator, fondator Premium Film - una dintre cele mai importante companii internationale de distributie pentru productiile de scurtmetraj), Lucie Kalmar (producator, fondator al companiei MOMERADE din Paris), Simon Perry (presedinte al Ateliers du Cinema Europeen din Paris, centru de formare si instruire avansata destinat producatorilor europeni), Antoine Bagnaninchi (director Independenta Film) vor atinge subiecte precum distributia filmelor vorbite in limbi de mica circulatie, pietele lor de desfacere si platformele VOD.
Ziua de sambata va aduce la Cafe Verona Carturesti si o prezentare a programului MEDIA. Evenimentul se adreseaza in primul rand producatorilor independenti care doresc sa obtina sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de productie. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk Romania, va prezenta liniile de finantare oferite de Programul MEDIA profesionistilor din industria cinematografica europeana si rezultatele obtinute de producatorii romani, iar Tudor Giurgiu (Libra Film Productions) va impartasi experienta colaborarii cu Programul MEDIA si va prezenta proiectele sale sustinute de MEDIA, ca modele de succes pentru potentialii aplicanti.
Seminariile celei de-a sasea editii a festivalului se vor incheia cu prezentarea organizatiei britanice Cinephilia Services ce va lansa in cadrul NexT proiectul Feel Reel Romania. Programul se va desfasura in vara acestui an, in parteneriat cu diferite ONG-uri romanesti si vizeaza comunitatile rurale din Romania care au acces redus sau inexistent la cinematografe. in cadrul Feel Reel Romania vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participantii vor realiza o serie de scurtmetraje. Productiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie si Romania, iar cel mai implicat participant in realizarea acestora va avea sansa de a primi o bursa de 20 de saptamani la Brighton Film School Central din Marea Britanie.
Festivalul International de Film NexT se desfasoara si in 2012 sub inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei. Activitatile Societatii Culturale NexT se incadreaza in “Viziunea pe 30 de ani pentru Romania” a Casei Regale.
23 martie 2012