La doar 55 de kilometri de Bari se afla localitatea Alberobello, loc inscris pe lista monumentelor Unesco din 1996 datorita locuintelor speciale din calcar numite Trulli de Alberobello, care sunt realizate din roci de calcar prelucrate printr-o tehnica de constructie preistorica. Locuintele dotate cu acoperisuri piramidale sau conice starnesc curiozitatea turistilor, facandu-le punctul central de atractie al zonei.
La nici 15 kilometri sud de Alberobello se afla Martina Franca, un oras construit in stil baroc, inconjurat de ziduri de piatra, care ne intampina cu strazi inguste ce duc catre Piazza Roma, cea mai mare piata din orasul vechi. Specialitatile culinare deosebite dar si faptul ca orasul nu este foarte aproape de o zona turistica importanta il face reprezentativ pentru provincia Taranto, Apulia. Pe timpul verii orasul gazduieste festivalul anual de opera - Festival della Valle d'Itria.
Mergand 75 de kilometri spre vest ajungem in localitatea Matera din regiunea Basilicata. Orasul este cunoscut pentru locuintele sale rupestre care au adapostit oameni pana la mijlocul secolului trecut, cand in 1952 au fost declarate nesigure din punct de vedere al spatiului de locuit. Matera ofera vizitatorului un spatiu deconectat de prezent. Acesta poate a fost si motivul care l-a determinat pe Mel Gibson sa filmeze pelicula "Patimile lui Hristos" in acest loc. Localitatea face parte din Patrimoniul Mondial Unesco incepand cu anul 1993.
Shas di Matera este un alt oras sculptat in calcar. Unele locuinte se pot vizita, lasand astfel turistului posibilitatea de a descoperi stilul de viata al taranului din sudul Italiei de acum trei generatii. Locuintele nu aveau ferestre iar adesea oamenii si animalele vietuiau in aceeasi incapere. Totusi, aveau un sistem hidraulic ce le furniza apa potabila. Se pot de asemenea vizita biserici rupestre cu fresce bizantine aflate in diferite stadii de conservare. Intr-unul din parcurile din imprejurimi se pot vizita si cateva pesteri. In contrast cu elementele vechi Matera gazduieste si un muzeu de sculptura contemporana numit Musma.
Sursa foto: whc.unesco.org
A.I.
Februarie 2016