1. Fresco - 2-4 jucatori, varsta 10+, durata unei partide - 60 de minute
In Fresco pasionatii de jocuri de societate sunt pictori care trebuie intr-un numar limitat de ture sa restaureze o superba si complicata fresca de pe tavanul unei biserici renascentiste. Si cum episcopul este nerabdator si foarte pretentios doar cel mai bun dintre pictorii angajati va reusi sa castige jocul, terminand la timp fresca si alegand culorile si tehnicile perfecte. In fiecare zi/tura jucatorul va trebui sa aleaga la ce ora se va trezi, cum isi va folosi resursele, ce vopsea trebuie sa pregateasca, cum si cu ce sa o amestece, la ce parte din fresca sa lucreze. Si daca a ramas fara bani pentru materiale va trebui sa procedeze ca orice alt pictor, acceptand comenzi de portrete. Va castiga bani, dar va pierde din timpul dedicat frescei, si poate ca un alt maestru va fi mai bun si mai rapid. Un joc doar la prima vedere complicat, un board game "euro" de administrare a resurselor, cu o suprafata de joc eleganta, cubulete de lemn diferit colorate pentru resurse si omuleti simpatici, din acelasi material. Regulile pot fi adaptate pentru o versiune mai usoara, potrivita celor mici sau novicilor, sau Fresco devine o intrecere dificila, tensionata, intre pictori care fac orice pentru un punct in plus. Un joc plin de atmosfera si suficient de distractiv ca sa revii din nou si din nou. Si unul dintre cele mai populare jocuri de societate daca esti pasionat de arta.
2. The Gallerist - 1-4 jucatori, varsta 13+, durata unei partide - intre 60 si 150 de minute
Publicat in 2015 si nominalizat la diverse premii si distinctii pentru cel mai bun joc de societate, The Gallerist este cel putin la prima vedere un board game mai dificil, abstract, in care rolul tau este sa iti conduci propria galerie de arta. Vei fi curator, te vei ocupa de artistii care vor sa expuna si sa vanda, vei vinde si vei cumpara lucrarile care ti se par mai interesante, pe scurt vei avea o zi plina in fiecare tur de joc. Si la final va trebui nu doar sa atragi cat mai multi vizitatori in galeria ta de arta, dar si sa iti cresti cat mai mult reputatia printre amatorii de arta, sa gazduiesti expozitii si sa investesti in acei artisti care se vor dovedi de succes. Sunt multe de facut, este nevoie de un pic de efort ca sa te familiarizezi cu tehnicile, regulile si strategiile din The Gallerist, dar in final merita investitia de timp si bani. Poti sa devii celebru si bogat ca cel mai cunoscut si bogat galerist din oras, sau la fel poti sa falimentezi pentru ca ai luat decizii proaste. Cine stie, poate este jocul care va va convinge sa va schimbati cariera.
3. Pastiche - 2-4 jucatori, varsta 10+, durata unei partide - 60 de minute
Un joc din 2011, Pastiche este un board game original, amuzant, dar surprinzator de dificil cel putin la inceput, fiind nevoie de o administrare foarte buna a resurselor disponibile, dar si de un pic de noroc. Norocosii care au gasit editia speciala, care aducea mai multe elemente noi, mult mai elegante (inclusiv opt sevalete mici, din lemn, pentru jetoanele fiecarui jucator) au fost cu siguranta impresionati de prezentarea grafica, dar nici jocul standard nu dezamageste. Practic, in Pastiche avem la dispozitie 34 de picturi realizate de mari maestri europeni, sase secole de lumina si culoare, iar rolul tau este sa amesteci culorile primare (cu un sistem de jetoane) si sa reproduci exact paleta de culori folosita pentru un anumit tablou. Orice eroare, oricat de mica, este taxata. Dar inveti cum se combina culorile, primesti informatii despre panze si despre biografia artistului, incepi sa intelegi cum obtii o anumita nuanta, in esenta este un joc de societate-lectie de arta, si tocmai de aceea este poate cea mai buna alegere la inceput mai ales pentru jucatorii de varste mici. Elegant, accesibil dupa ce te-ai familiarizat cu regulile, dificil fara a deveni frustrant, Pastiche poate insemna debutul unei colectii.
Foto: boardgamegeek.com