Editura Tritonic publica, intr-o colectie care deja si-a castigat admiratori - si nu putini -, o interesanta antologie de povestiri, ingrijita de Horia Nicola Ursu, un pariu fantasy pus cu piata romaneasca de carte. Sunt doar patru povestiri, destul de mari, trei scrise de autori straini, iar una de Marian Coman, un cunoscut autor roman de sf - fantasy, laureat al mai multor premii, care si-a publicat si volumul de debut, "Nopti albe, zile negre" tot la Tritonic. Si sunt povestiri stranii, sunt povestiri superbe, sunt povestiri care au ritm, au nerv, au tensiune si au final neasteptat sau infricosator, au personaje in egala masura fantastice si reale, au cadre exotice sau dimpotriva gotice, au toate ingredientele pentru un volum reusit. |
Prima povestire, care da si titlul volumului, semnata de Jeff Vandermeer, infricoseaza prin cadrul sau. Imaginati-va un oras rupt de orice realitate, in care totul este dominat de personalitatea unui mare compozitor, despot artistic adulat si detestat, care moare pe neasteptate. La moartea sa, locuitorii se impart in doua tabere si ajung la confruntari de strada si apoi la razboi civil, totul in numele sacru si profan al defunctului. Unul dintre putinii care se sustrage este un pictor fara prea mare succes, Lake, dispretuitor la adresa nebuniei, dar care va fi atras in propriul cosmar. Iar povestea, impletita cu critica de arta asupra unei creatii care nu exista, este plina de surprize, dar nu toate placute.
O a doua povestire, scrisa de Nicola Griffith, va duce undeva in jungla, printre urmasii mayasilor si jaguarilor, unde totul este plin de viata si salbatic, unde doua femei s-ar putea sa descopere ca jungla este cu totul altceva decat pare la prima vedere, iar legendele s-ar putea sa fie mai reale decat New-York-ul in ceasul serii.
Povestirea lui Marian Coman, "Testamentul de ciocolata", este poate cea mai buna a antologiei, prin limbaj, prin cadrul carceral, imbinarea de dementa, regresiune in vis si realitate ingrozitoare. Este un tur de forta greu de egalat, impresionant si care se citeste pe nerasuflate. Undeva, intr-o casa de corectie extrem de reala, unde domneste doamna Cala, celebra pentru brutalitatea ei, unul dintre copii aduce cu el o carte de ciocolata, magica, singura care te poate face sa evadezi. Dar intr-un asemenea loc distanta dintre real si ireal este greu de inteles, iar personajul principal, un amestec straniu de inocenta si rememorare a trecutului, va intelege greu lumea din jurul sau.
Ultima povestire, "Maldoror in lumea larga", de K. J. Bishop, este un adevarat poem in proza, straniu si foarte greu de povestit, fie si pentru scena memorabila in care cineva il cauta pe Iisus ca pe un infractor, un cautator sumbru, pasionat de distrugere si mutilare, este o scriere care va va apasa, va va infricosa, dar nu o veti putea abandona pana la sfarsit.
Pare riscant astazi sa publici antologii de proza scurta, fara a te asigura ca pe coperta ai si numele vreunei personalitati a momentului, preferabil vedeta mondena sau politician cu experienta, iar Tritonic risca si ofera o antologie excelenta. Pentru ca in final "Transformarea lui Martin Lake" se dovedeste una dintre cele mai interesante selectii de proza scurta fantastica publicate in ultimul timp.
Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri, Editura Tritonic, Colectia fiction.ro, Bucuresti, 2006, pret 17 RON