Nascut in spiritul megalomaniei comuniste intre anii 1970-1974, Transfagarasanul a insemnat la timpul realizarii sale o mare victorie contra naturii, fiind platit cu sangele a sute de soldati si muncitori. Pe traseul care incepe din Bascov si se termina 92 km mai departe, in Transilvania, veti traversa 830 de podete si 27 viaducte, iar intre Capra si Balea Lac veti trece prin cel mai lung tunel din Romania (887m) care strabate trupul muntelui Paltinul.
Pentru nivelul de dezvoltare al cailor rutiere din Romania, Transfagarasanul se afla la inaltime, atat in sensul propriu al expresiei cat si in cel figurat. In primul caz fiindca strabate grupa Muntilor Fagaras aproape de cel mai inalt punct al lor, iar in al doilea caz pentru ca in ciuda terenului accidentat este mai mult decat practicabil, un drum de calitate amenajat pe 2 benzi de circulatie.
Cel mai inalt punct al ascensiunii se gaseste la altitudinea de 2042 m acolo unde se poate stationa pentru fotografii, pentru a savura porumb fiert sau pentru o joaca in zapada.
Pentru a va bucura depin de splendoarea Transfagarasanului mai este nevoie si de altceva in afara de o masina buna, si anume, de un cer senin si nebulozitate scazuta. Din cauza vremii nefavorabile si a omatului care persista, din octombrie pana in luna iulie drumul este inchis traficului.
Chiar si in timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje fapt pentru care limita de viteza este impusa la 40 km/h. Singura opreliste ar putea-o constitui asadar propria masina care fie este prea veche fie este insuficient dotata pentru o provocare de asemenea anvergura.
In afara de peisajul alpin reflectat prin circuri, vai si lacuri glaciare, vizitatorul poate admira pe durata unei excursii de o zi: Lacul Vidraru, Lacul glaciar Balea, Cascada Balea si Cetatea Poienari, cunoscuta ca una dintre resedintele legendarului Vlad Tepes.
In partea nordica a drumului, dupa Tunelul Balea, Transfagarasanul trece prin rezervatia naturala Golul Alpin si si pe langa Lacul glaciar Balea dupa care urmeaza o coborare abrupta in serpentine. Apoi, trece prin apropierea cascadei Balea, care este o cascada in trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel din Romania.
C. I.