Poetul roman Traian Rafael Radu Demetrescu s-a nascut pe 3 noiembrie 1866 la Craiova. Dupa absolvirea cursurilor primare se inscrie la Liceului Carol I din orasul natal. Traian Demetrescu a publicat versuri inca din anii de scoala, in ziarele craiovene "Alarma" si "Clopotul".
In anul 1884 isi incepe colaborarea la revista "Literatorul" editata de Alexandru Macedonski. Publica poezii precum: "Meditatiune", "Batranete", "Plansul fericirii" si "Nenorocire". Curand ii apare si primul volum de versuri, "Poezii", semnat cu pseudonimul Tradem.
In 1886 Demetrescu vine in Capitala ca redactor la "Revista literara". Dupa un an se intoarce la Craiova, unde scoate ziarul "Amicul libertatii" si, impreuna cu Gr.D. Pencioiu, "Revista olteana". Din 1890, Demetrescu se stabileste la Bucuresti si colaboreaza la "Adevarul" cu indraznete cronici politice antidinastice si cronici literare.
In acelasi timp, publica in "Economistul", "Viitorul", "Luceafarul", iar din 1893 scrie in ziarul "Munca", apoi in "Lumea noua" si "Evenimentul literar", poezie, proza, cronica literara si politica. Traian Demetrescu isi semneaza scrierile de cele mai multe ori cu pseudonimul Tradem. A folosit si alte pseudonime, precum Elislav, Fux, Fabio, Ulpio, Longin, etc.
Al doilea volum de poezii al lui Demetrescu, "Freamate", a aparut in 1887. A urmat "Amurg" in 1888 si "Cartea unei inimii" in 1890. A scris si proza, printre romanele scriitorului se numara: "Iubita" (1895), "Cum iubim" (1896), precum si jurnalul "Intim" (1892).
Traian Demetrescu s-a ocupat si de critica literara si dramatica. Volumul de "Profile literare" (1891) se compune din impresii de lectura asupra unor autori francezi si romani, selectati dupa un criteriu afectiv: Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlahuta, V.G.Mortun, J.M. Guyau, Louise Ackermann. De asemenea, Demetrescu traduce din Byron, Hugo, Lamartine, J. Michelet si Sully Prudhomme. Scriitorul a murit pe 17 aprilie 1896.
Sursa foto: Wikimedia
A.I.
editor artline.ro