Din punct de vedere religios, toti crestinii sarbatoresc unul si acelasi lucru de Sfintele Pasti: Invierea Domnului. Insa diferentele culturale dintre popoare le-au facut inca din zorii crestinatatii sa se manifeste intr-un chip neimaginat de diferit.
Pentru un cetatean american, un etnic grec si un crestin din Indonezia, Pastele nu este guvernat de aceleasi simboluri, cu atat mai putin de aceleasi obiceiuri, pentru ca se presupune ca ele au fost transmise de la o generatie la alta. La fel si in ce priveste bucatele care incununeaza masa festiva din noaptea luminata.
In Polonia exista o traditie legata de Paste, cunoscuta sub denumirea de Smingus-Dyngus, prin care flacaii se incing la o adevarata bataie cu galeti pline de apa in maini. Se spune ca fata care este atinsa de apa se va marita pe parcursul anului. Traditia isi are radacinile intr-un eveniment istoric, si anume botezul printului polonez Mieszko in Marea Luni care a precedat Pastele din anul 966.
Daca vizitezi Franta in perioada Sarbatorilor Pascale si te afli aproape de Haux, pregateste-te sa mananci cea mai gustoasa omleta din viata ta. Anual, aici se prepara o omleta gigant din circa 4500 de oua din care se satura pana la 1,000 de persoane! Povestea spune ca atunci cand Napoleon si armata lui au calatorit prin sudul Frantei, s-au oprit intr-un orasel si au mancat omleta. Napoleon ar fi fost atat de incatat de gustul ei incat le-a ordonat locuitorilor sa adune toate ouale si sa pregateasca o omleta gigant si a doua zi pentru armata sa.
Mai “ancorata” in spiritul Invierii Domnului este procesiunea din Vinerea Mare la care participa suveranul pontif in amintirea Via Crucis (Caii Crucii). Apoi, in ziua de Duminica, zeci de mii de pelerini se aduna in Piata Sf Petru pentru a primi binecuvantarea Papei de la balconul bisericii, cunoscut sub numele de “Urbi et Orbi”. Procesiunea de Vinerea Mare din Valladolid, Spania, este de asemenea extrem de apreciata mai ales de turistii aflati in cautarea spectaculosului. Evenimentele aduna membri mai multor “fratii” imbracati in haine caracteristice, cu capetele acoperite, si purtand statui religioase in maini.
Dintre traditiile tarilor ortodoxe, una dintre cele mai intersante este intalnita in insula Corfu. In dimineata Sambetei Mari oamenii arunca in strada, de la geam sau balcon, oale si vase din lut pentru a se sparge. Unii cred ca obiceiul a fost imprumutat de la venetieni pentru ca acestia obisnuiau in ziua de Anul Nou sa arunce simbolic toate obiectele vechi.
Sursa foto:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Easter_eggs_-_onion_decoration.jpg/800px-Easter_eggs_-_onion_decoration.jpg
29 Aprilie 2013
I. C.
editor artline.ro