Ca sa ajunga ?cei mai vazuti din Marginime", junii gureni fac repetitii saptamini intregiUn loc aparte in traditia de la Gura Riului il ocupa Junii. Feciorii sint alesi inca de pe data de 6 decembrie, asa ca au suficient timp la dispozitie pentru exersat. Ca in orice grup, ierarhia este bine pusa la punct. Condusi de jude, urmat de pirgar si de crismar, feciorii merg la colindat incepind cu prima zi de Craciun si pina dupa Anul Nou. Dansurile de referinta sint Caltul, Ficioreasca si Dantul. Pentru a nu face niciun pas gresit - la propriu - feciorii, care se schimba de la an la an, sint initiati in arta dansului traditional, de „juni" trecuti de prima tinerete, dar la fel de vioi.
Repetitii peste repetitii
Tinerii trebuie sa fie cel putin opt pentru a putea forma o ceata. Dar stabilirea componentei este doar primul si cel mai usor pas. „La Gura Riului, junii sint alesi an de an din rindurile baietilor neinsurati. Trebuie sa fie cel putin opt la numar pentru a forma o ceata. Tinerii sint initiati de catre cei mai virstnici in arta jucatului pe la casele oamenilor", explica primarul Ioan Dutu. Feciorii isi dau intilnire, zilnic, in sala mare a Caminului Cultural, unde au loc repetitiile. Nu se lasa pina nu-si tocesc opincile. Ritualul dureaza aproape o luna de zile, timp in care flacaii nu fac altceava decit sa joace. „Repetam cu trei saptamani inainte de Craciun si jucam toata seara, pentru a nu gresi nimic", marturiseste Ioan Contiu, unul dintre juni.
Uniti prin dans
„Ceata junilor e un obicei al satului care se pastreaza. Din an in an se da mai departe", se mindreste Ion Pampu, primarul junilor din Gura Riului, omul care incearca sa le insufle tinerilor dorinta de a deveni tot mai priceputi, de la an la an. Vital este si ca junii sa se cunoasca foarte bine unii pe altii, pentru a-si putea anticipa miscarile. Junii gureni spun ca dansul reprezinta pentru ei liantul ideal, care faciliteaza relatiile, fiind, in primul si in primul rind, o placere comuna. Calutul, Romana, Balul Maracinilor, Fecioreasca si Caluselul sint doar citeva din dansurile pe care junii le invata.
Colinda Marginimea
Junii sint constienti de valoarea lor si se falesc pentru ca sint „cei mai vazuti juni din Marginime, adica cei mai buni". Obiceiul lor include dansuri la iesirea din biserica in a doua zi de Craciun, colindatul pe la casele primarului comunei, la preot si la rude, dar si participarea la „Intilnirea cetelor de juni", organizata la Saliste, de Craciun. „In prima zi de Craciun vom merge la biserica fara tarsini, adica impletitura de pe cizme", explica Ioan Contiu. Iar la iesirea din biserica, vor chema fetele sa le coasa tarsinii. Dupa aceea, e rost doar de jucat. In centrul comunei. Momentan, straiele de joc nu sint gata, dar vor fi cu siguranta pina la sarbatoarea Craciunului. „Intorsi acasa, le facem, in seara de 28 decembrie, cinste parintilor nostri, care se aduna sa ne vada jucind", adaugi Vasile Berbescu, un alt june gurean.
Craii
Gura Riului mai are si alte datini specifice. Tot legat de sarbatorile de iarna este si obiceiul numit Cetele de Crai. Se pot forma intre patru si sapte asemnea grupuri, constituite din cite patru copii, care-l reprezinta pe Irod si pe cei trei magi: Baltazar, Melfior si Gaspar. Copiile personajele biblice merg pe la casele oamenilor, unde recita poezii cu tematica religioasa.
Ioan Dutu l primar Gura Riului
„Daca ii vezi asezati pe margine, flecarind vrute si nevrute, ai crede ca sint citiva tineri care s-au adunat ca sa petreaca. In momentul in care incep sa joace, insa, parerea ti se schimba radical. Toti se misca natural pe ritmul unei fluieraturi"