Daca sarbatoarea este aceeasi in toata lumea, traditiile difera. Impodobitul bradului, colindele si darurile lui Mos Craciun se numara printere cele mai populare, fiind tinute in cele mai multe zone ale lumii. Un vechi colind, de prin 1818, este „Silent Night, Holy Night”, care astazi este cantat in peste 180 de limbi de milioane de persoane.
La noi, la romani, se merge cu colinda si cu Steaua, se pregatesc bucate traditionale, se impodobeste bradul, si vine, negresit, in fiecare an, Mos Craciun. Dar, in alte parti, nu Mos Craciun este personajul principal. La copiii cuminti din Spania vine Regele Magilor, care le aduce daruri abia pe 6 ianuarie, iar in Germania si in Belgia cei mici il asteapta in fiecare an pe Mos Nicolae.
In Rusia, Craciunul este sarbatorit ceva mai tarziu, pe 7 ianuarie, potrivit traditiei bisericii crestin ortodoxe de rit vechi. Aici, Mos Craciun este numit Babuska, si este insotit de Fata Zapezii, numita Snegurocika, iar copiii primesc prajituri si jucarii. In Columbia, Mexic si Costa Rica, cadourile sunt aduse de Nino Jesus (Copilul Iisus), iar olandezii il asteapta pe Sinterklaas, care vine pe un cal alb si lasa daruri in sabotii de lemn.
Sursa foto: razom.media
Obiceiuri diferite intalnim si cand vine vorba despre pomul de Craciun. In Ucraina, printre ornamentele clasice, intalnim unul neobisnuit: panza de paianjen. La baza acestui ornament sta o poveste populara ucraineana care spune ca o mama vaduva, saraca nu avea decoratiuni pentru pomul de Craciun. In dimineata de Craciun ea a gasit un paianjen care a decorat foarte frumos pomul cu panza sa. Astfel, ucrainenii ascund in brad un paianjen artificial si o panza de paianjen, iar cel care gaseste paianjenul are noroc.
Sursa foto: uxzentrisch.de
Noroc are si cel care gaseste castravetele murat in brad. Acest obicei il intalnim la germani, si dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand cei saraci puneau in loc de globuri, castraveti. Astazi se pun globuri din sticla in forma de castraveti pentru a aduce noroc copiilor care vor gasi a doua zi cadourile sub brad.
In Noua Zeelanda bradul traditional este inlocuit de un copac numit Pohutukawa, care prezinta culorile specifice sarbatorii: rosu si verde.
Difera si bucatele puse pe masa de Craciun. Char si in Japonia se obisnuieste de ceva timp sa se consume in Ajunul Craciunului preparate de la KFC. Germanii mananca gasca la cuptor in Ajunul Craciunului, iar italienii pregatesc sapte pesti diferiti, dupa sapte retete diferite.
Un preparat traditional intalnit la englezi este budinca de prune. Aceatsa se pregateste chiar in dimineata de Craciun si este stropita cu brandy si se flambeaza la servire. Cea mai ciudata reteta de Craciun o gasim insa in Groenlanda, unde 500 de pasari auk sunt puse intr-un burduf ermetic din piele si lasate la fermentat timp de 7 luni.
Dupa cum spune vorba “cate bordeie, atatea obiceiuri”. Obiceiurile specifice acestei sarbatori sunt numeroase si difera foarte mult de la o cultura la alta.
A.I.
Decembrie 2016