In Austria si Bavaria se pastreaza una dintre cele mai interesante sarbatori : Fasching. Interesanta pentru turistii care vin aici special pentru Fasching, foarte populara printre localnici, este o perioada speciala a fiecarui an, o traditie veche de secole. Pentru ca dincolo de semnificatiile pastrate de la o generatie la alta, este inainte de orice este un prilej de sarbatoare, inainte de postul catolic ce anunta sarbatorile pascale. Numele Fasching vine de altfel de la termenul german vaschanc sau vastschang (Fastschank), ultima bautura dinainte de inceprea postului.
In trecut, odata cu inceperea Fasching-ului, cei din clasele de jos primeau permisiunea de a purta costume si masti, viu colorate si adesea extravagante, sa petreaca dupa pofta inimii si chiar sa ii imite pe aristocrati sau pe capii Bisericii, fara a se teme ca vor fi pedepsiti. Erau zile de petrecere libera, de distractie, dar adesea petrecaretii mergeau prea departe, iar nobilii vremii se simteau insultati. Dupa ce pentru un timp Fasching-ul a fost interzis, tocmai din acest motiv, incetul cu incetul a revenit in viata tuturor. Dar cu schimbari. Dupa ce Maria Tereza a interzis purtarea mastilor de Fasching pe strazi, petrecerile s-au mutat in sali si locuinte, iar o interdictie a dat nastere unei minunate traditii : balurile vieneze. Iar Fasching a devenit, pas cu pas, dintr-o petrecere pentru cei de rand, un festival in timpul caruia si acestia visau ca fac parte din aristocratie, o parte importanta in viata nobililor epocii. Ce putea fi mai frumos decat primul bal ? Mai ales cand acesta avea loc de Fasching.
In locul petrecerilor in strada, tot mai multi au inceput sa mearga la balurile de Fasching, moda fiind ulterior "exportata" in intreaga lume occidentala, pe masura ce clasa de mijloc incepea sa preia obiceiurile si traditiile aristocratiei. Un bal mascat de Fasching, organizat de o familie bine vazuta in comunitate, era locul unde trebuia sa fii, petrecerea la care trebuia sa fii invitat, unde - cine stie - iti puteai cunoaste marea iubire sau un nou prieten ori protector. Costumele scumpe si atent ornamentate, mastile tot mai elegante si mai fine, muzica, nu in ultimul rand influenta italiana au facut din balurile vieneze o traditie.
Traditia s-a pastrat si astazi, iar la Viena, cu ocazia Fasching, sunt organizate peste 300 de baluri, incepand cu Balul Imperial de la Castelul Hofburg pana la cele mai mici, mai putin mediatizate si importante, dar aproape la fel de placute.
Alte baluri de Fasching foarte apreciate de vienezi si nu numai sunt : Aerzteball, Balul Kaffeesieder, Rudolfina-Redoute, evenimente organizate in trecut de diverse bresle de mestesugari sau familii bogate. Balul Florilor, Blumenball, are loc la Rathaus (primaria) din Viena, la Filarmonica din Viena norocosii sunt invitati la Philharmonikerball, indragostitii de dulciuri pot merge la Balul Cofetarilor, Zuckerbackerball. Dar locul unde oricine isi doreste sa ajunga, in perioada Fasching-ului, este cu siguranta Opernball, la Musentempel, unde pret de o noapte intreaga invitatii se distreaza alaturi de vedete si personalitati din intreaga lume.
In alte orase, Fasching-ul este de asemenea sarbatorit cu fast, atragand in special turisti din intreaga lume, dornici de distractie. In Munchen spre exemplu petrecerile sunt cel putin la fel de reusite ca in Viena, dar mai putin fastuoase, mai libere, de la cele organizate de artistii tineri in voga la petreceri private - unde se intra doar pe baza de invitatie greu obtinuta - sau asa-numitele redouten, baluri mascate cu tematica istorica, unde invitatii reproduc prin costume, muzica si reguli o perioada istorica anume. Se organizeaza si spectacole de gala la teatre, concerte, spectacole de dans, totul pentru ca Fasching-ul in Munchen sa fie de neuitat, sa aiba stralucire. Paradoxal sau nu, de ani buni a fost abandonata traditionala parada, din cauza lipsei de interes a locuitorilor, care preferau o petrecere intr-un club unei petreceri in strada. Unul dintre cele mai interesante obiceiuri de Fasching, pastrat cu religiozitate la Munchen, este Dansul Marktfrauen (dansul femeilor din piata), desfasurat in Viktualienmarkt. Veche de secole, traditia le cere participantelor sa poarte costume ciudate, amuzante, si sa respecte pas cu pas complicatul dans traditional. Este un spectacol extraordinar, ce nu trebuie ratat.
La fel de cunoscut este Schafflertanz, dansul vechii Ghilde a Dogarilor, organizat la fiecare sapte ani de Fasching, si cel putin la fel de interesant, fie doar pentru vechime. Pret de o luna intreaga membrii Ghildei - astazi mai curand un statut onorific - danseaza in Marienplatz si in alte locuri din Muchen. Totul a inceput tocmai in 1463, dupa ce temuta ciuma lovise puternic locurile. Se spune ca atunci curajosii dogari au fost primii care au iesit pe strazi, iar dansurile, cantecele si jocurile lor au fost expresia bucuriei si o incurajare pentru cei care se temeau sa iasa din case.
La Nurnberg, de Fasching are loc Schembartlaufen, o parada la care participantii poarta masti traditionale, cu barbi, numite "Schonbart". In trecut, astfel de parada era organizata de negustori si meseriasi, in special de macelari. Se pare ca originile sale dateaza din 1348 - 1349, cand mestesugarii din Nurnberg s-au rasculat impotriva oligarhiei ce domina orasul. Cum macelarii se numarau printre cei care nu participasera la rebeliunea repede infranta, li s-a dat dreptul sa organizeze in fiecare an o parada speciala, cand puteau sa poarte masti, sa danseze, sa se lupte in joaca. Traditia a prins, a placut si a ramas. Costumele au devenit de la an la an mai frumoase, la fel si parada, au aparut mascaricii purtand tichii cu urechi de magar si clopotei, personaje costumate ce imitau puterile vremii, a aparut si grupul care personifica "Iadul", totul minunat organizat. Chiar daca astazi si-a pierdut din incarcatura simbolica, Schembartlaufen ramane un spectacol cu totul special si demn de vazut.
Dar Fasching nu este o sarbatoare doar pentru orasele mici. Practic si in cele mai mici sate din Austria veti gasi macar o petrecere, eventual o parada, va fi ales un print al Fasching-ului. Iar in ultimii ani mai ales, Fasching a devenit si un "produs" de export, fiind sarbatorit inclusiv in Statele Unite.
artline.ro
Ianuarie 2008