Impodobirea bradului de Craciun a devenit unul dintre cele mai iubite obiceiuri din zilele noastre. Aceasta desi in traditia romaneasca, pana in urma cu doua veacuri, decorarea bradului se intalnea doar la nunti. Chiar daca este o traditie adoptata relativ recent la noi, romanii o privesc cu respect pentru simbolurile care i se asociaza: dragostea, fericirea si sanatatea!
Primul moment in care bradul a devenit centrul atentiei de Sarbatori a fost secolul al XV-lea. Pana in secolul XV, oamenii impodobeau casele cu crengute verzi si traditia era considerata pagana, la fel si cea de a-si face daruri unii altora. De atunci lucrurile au inceput sa se schimbe. Bradul, impodobit in vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumanarele si panglici simboliza pomul vietii, arborele fertilizator. Luminitele si lumanarile erau de fapt scantei, globurile si decoratiunile reprezentau speranta de reinnoire, iar beteala aurie si argintie simboliza parul zanelor bune.
Desi in Europa originea sa precrestina nu mai este contestata de nimeni, parerile raman totusi impartite: unii vad in el o reprezentare a arborelui lumii, altii il considera o referire directa la arborele Paradisului, impodobit cu mere de un rosu aprins, ce amintesc de pacatul comis de Adam si Eva. Bradul de Craciun, asa cum il stim, decorat cu globuri si instalatie electrica, este o productie tarzie.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, in saloanele germane, sarbatoarea era de neconceput fara bradul de Craciun, impodobit si scanteietor. In Romania bradul a fost impodobit pentru prima data de Craciun in palatul regelui Carol I de Hohenzollern, in 1866, iar de atunci romanii au preluat acest obicei. Impodobirea pomului de Craciun a devenit cel mai emotionant ritual al Sarbatorilor de iarna pe intreg mapamondul. Toata familia se strange in jurul bradului si aproape fiecare dintre noi are cate un glob preferat. Exista obiceiul ca in varful bradului de Craciun sa se aseze o stea, simbol al stelei care i-a calauzit pe magi pana la Betleem. Despre aceasta stea se spune ca aduce noroc si garanteaza indeplinirea dorintelor.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.