Tove Marika Jansson s-a nascut pe 9 august 1914 in Helsinki, si inca din primii ani a fost pasionata de arta si mai ales de desen. Nu era de mirare, caci tatal era sculptor, iar mama era cunoscuta un epoca pentru ilustratiile si desenele sale, si poate tocmai acest inceput avea sa ii inspire mai tarziu personajele celebre. Tove Jansson decide inca din anii copilariei ca mai tarziu se va dedica artei si mai ales graficii, poate sub influenta cartilor de copii la moda atunci, si pe cand avea doar 14 ani scrie si realizeaza ilustratiile pentru prima sa carte. Va fi publicata abia in 1933, cand Jansson era deja un nume cunoscut in lumea artistica finlandeza, mai ales pentru desenele publicate in ziarele si revistele vremii.
In anii '30 calatoreste mult in Europa, publica lucrari de grafica si proza scurta, si face studii de arta la Stockholm, apoi la Academia Finlandeza de Arte Frumoase, iar in 1938 o gasim la Paris, la Ecole d'Adrien Holy si la Ecole des Beaux-Arts. Va participa in acei ani la numeroase expozitii colective si in 1943 admiratorii ei, tot mai numerosi, erau invitati la vernisajul primei expozitii personale. Colaboreaza mult timp cu revista de benzi desenate Garm, publicatie satirica ce nu se ferea chiar in tulburii ani '40 sa ironizeze figuri temute ale vietii politice, iar Jansson era unul dintre cele mai inspirate si mai ascutite condeie. Continua sa picteze si sa deseneze, incearca in permanenta sa fie o voce artistica lucida, dar in egala masura isi da seama ca dincolo de caricaturi politice si de criza conflagratiei mondiale are nevoie de altceva.
Incepe sa lucreze la un proiect ce va deveni cel dintai volum al seriei Momin, un univers plin de liniste, veselie si mai ales pace, populat de creaturi bonome si gata de distractie, naive si mereu pregatite pentru o noua aventura, iar succesul avea sa fie rapid si surprinzator chiar si pentru Jansson. Poate ca a cochetat cel putin la un moment dat cu tentatia de a renunta la orice altceva pentru Momin, dar din fericire nu a facut-o. Aceasta prima parte, in care Mominii se confrunta cu amenintarea unui potop, apare in 1945, dar marele succes va fi urmatoarea aparitie, Cometa in Momilandia (in traducere romaneasca la editura Arthur, 2013) si in timp vor deveni un adevarat fenomen. Saga Momin este transpusa in albume de benzi desenate, piese radiofonice, emisiuni de televiziune, sunt adusi pe scena teatrelor de copii, sunt imitati, parodiati, invidiati, apar firestile jucarii si jocuri. Tove Jansson va continua sa lucreze ca grafician, prozatoare si artist plastic pentru tot restul vietii, dar adevarata celebritate s-a datorat acestei serii.
De-a lungul vietii lui Tove Jansson i-au fost decernate numeroase premii (in principal pentru desenele sale sau pentru cartile dedicate copiilor) precum Premiul Nils Holgersson (1953), Premiul Andersen (1966), Premiul Finlanda (1993), iar in 1994 a primit si Premiul Academiei Suedeze.
Tove Jansson a murit pe 27 iunie 2001.
Foto: wikipedia.org, moomin.com