Orasul Torun se gaseste in partea nordica a Poloniei si se numara printre cele mai bine cotate destinatii turistice ale acestei tari. Ca pretitundeni unde epoca moderna a renascut o asezare medievala, la Torun centrul urban se compune dintr-o parte veche si una mai noua. Cu urmare a valorii sale, centrul istoric Torun a fost inclus in 1997 in patrimoniul mondial UNESCO.
Arheologii sustin ca acest oras dateaza inca din anii 1100 i.Hr. Torun a primit privilegii de oras in secolul al XIII-lea. Zidurile de aparare amintesc de rolul strategic de odinioara. Datorita faptului ca in orasul vechi se intalnesc cele mai multe constructii gotice din Polonia, acesta a mai fost numit “Perla Gotica”.
Fortareata Torun se compune dintr-un adevarat complex de ziduri, turnuri si santuri de aparare. In total, exista 15 forturi. Primaria este situata in centrul vechi si este una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din Europa. Turnul ei poate fi vizitat de catre turisti.
Avandu-si originile in primele asezari ale cavalerilor teutoni, orasul conserva o multime de relicve din acea perioada. Unul dintre cele mai vizitate muzee ale orasului Torun este dedicat astronomului Nicolaus Copernicus. Torun este si locul de nastere al lui Nicolaus Copernic, despre care se spune ca "a oprit soarele si a pus pamantul in miscare", datorita teoriei sale heliocentrice.
Iar daca tot vorbim despre locurile natale ale unuia dintre cei mai mari astronomi, se cuvine sa amintim biserica gotica in care acesta a fost botezat: Catedrala Tarum. Catedrala Sf. Ioan Botezatorul dateaza din secolul XIV, fiind construita in stil gotic, cu altar in stil baroc. Din aceeasi perioada dateaza biserica Sf. Maria si biserica Sf. Iacob.
Merita vazuta si panorama excelenta de pe malul stang al raului Vista. Ruinele castelului cavalerilor teutoni se pot vedea la Poarta Mostowa. Aceste ruine sunt un muzeu in aer liber. Castelul este aproape complet distrus cu exceptia unui singur turn.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.