Torun, situat in partea de nord a Poloniei, s-a dezvoltat inca din Evul mediu pe malurile Vistulei. Se spune ca asezarea a fost intemeiata in secolul XIII de catre cavalerii teutoni, cei care aveau sa vina si in Tara Barsei pentru a asigura paza Transilvaniei impotriva invaziei cumane si pecenege.
Castelul ridicat de acestia a fost repede distrus, insa ruinele sale sunt inca vizibile si pot fi vizitate cu mare placere de oricine are chemare catre istorie. Torun nu este doar unul dintre cele mai vechi orase din Polonia ci si un reprezentant de seama pentru spatiul cultural din care face parte. Centrul sau istoric care concentreaza cele mai multe monumente a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1997, fiind o adevarata bijuterie.
Primaria veche a orasului poate fi numita una dintre cele mai spectaculoase realizari ale arhitecturii urbane medievale din Europa. Chiar daca de-a lungul timpului a primit numeroase modificari, din fericire si ele au contribuit la cresterea valorii sale.
Tot in piata in care se gaseste primaria veche isi are locul inca din 1853 o statuie care il infatiseaza pe astronomul Nicolaus Copernic (1473 -1543). Aceasta pentru ca in orasul Torun a venit pe lume cel care a pus bazele teoriei heliocentrice, considerat unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta ai tuturor timpurilor. Un alt omagiu adus in cinstea sa a fost transformarea in muzeu a casei in care s-a nascut. Aceasta se gaseste pe strada care-i poarta numele, Kopernika, la nr. 15.
Un alt simbol de seama al orasului Torun este turnul de aparare construit in secolul al XIV-lea. Probabil prezenta sa nu ar fi devenit una atat de proeminenta daca nu ar fi prezentat aceeasi anomalie ca si turnul din Pisa, Italia. Desi cladirea a fost proiectata si construita in pozitie verticala, in timp s-a inclinat ajungand la o deviatie verticala substantiala (1,40 m). In anii '60 ai secolului trecut turnul gazduia mai multe societati culturale iar in zilele noastre adaposteste un pub si un magazin de suveniruri.
Cel mai vechi lacas de cult gotic pe care il conserva Torun este catedrala inchinata Sf Ioan Botezatorul si Ioan Evanghelistul. Inceputurile sale sunt plasate in perioada acordarii oficiale a statutului de oras lui Torun, pe la anul 1233. Alte biserici importante sunt: biserica Sf. Iacob, biserica Sf. Maria si biserica Sfantului Duh.
Torun a fost unul dintre putinele orase poloneze care au scapat cu daune minime din cel de-al doilea razboi mondial, motiv pentru care este un adevarat noroc si privilegiu sa il cunosti asa cum era cu cateva generatii in urma.
foto http://fotogalerie.pl/fotka/2741891165686241835,patrycjusz,Bulwary.Torun..htm