Orasul Lucca din regiunea Toscana a devenit faimos datorita arhitecturii medievale si a zidurilor intacte ale orasului. Torre Guinigi se numara printre putinele turnuri vechi de aici ramase in picioare, si figureaza in materialele tiparite de promovare ca un simbol al comunitatii.
Edificiul are 44,5 m inaltime si a fost construit din caramida rosie prin anul 1384 de un comerciant de matase foarte avut, pe nume Guinigi. La fel ca in apropiatele localitati Pisa, Sienna si Florenta, exista obiceiul ca membrii aristocratiei sa construiasca edificii grandioase pe langa resedintele lor, pe de-o parte in ideea de a se distinge in societate, iar pe de alta din ratiuni pur defensive, militare.
Turnul a reprezentat prestigiul familiei si a fost cel mai mare din oras chiar si atunci cand boom-ul economic din secolul al XIV-lea a determinat aparitia altora. Ultimul descendent al acestui neam a daruit constructia orasului, impreuna cu palatul de la baza sa. Daca ajungi in aceasta frumoasa parte a Italiei este musai sa urci in varful turnului pentru a privi localitatea de la umbra unei dintre cele mai neobisnuite gradini medievale ajunse pana in zilele noastre.
Nimeni nu stie precis cand au fost plantati stejarii din varful Torre Guinigi, mai mult decat atat, se pare ca la 1600 tot acolo erau, dupa informatiile furnizate de un desen al vremii. Gradina de pe acoperis este constituita din sapte arbori, cifra care a vrut sa ii simbolizeze pe cei sapte copii.
Prima generatie de arbori se crede ca a fost plantata prin secolele XIV-XV, dar cu timpul s-ar mai fi innoit. Se spune ca familia Guinigi a ales stejarul pentru a reprezenta innoirea si renasterea. Napoleon Bonaparte a descins in Toscana in 1805, a anexat-o Frantei, iar in 1809 a daruit orasul Lucca surorii sale, Elisa. Aceasta a purtat titlul de Mare Ducesa a Toscanei pana la 1 februarie 1814.
Restaurata si redeschisa in 1980, gradina de pe acoperisul turnului este accesibila astazi dupa ce se parcurg 230 de scari adaugate in perioada moderna (cele originale erau dispuse in exterior). De sus se pot admira: contururile celor trei ziduri concentrice de aparare, centrul roman si ruinele celorlalte turnuri.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro