Daca vremurile moderne pastreaza vie amintirea liderilor care au condus India in urma cu multe secole, acest lucru se datoreaza pe de-o parte si realizarilor trainice din domeniul artelor si arhitecturii. Palatele, in speta, sau resedintele regale vorbesc de la sine despre abilitatea creativa si de sensibilitatea artistica a celor care au ordonat edificarea lor. Patrimoniul cultural al Indiei cuprinde astazi multe astfel de monumente ce reusesc sa atraga anual un numar impresionant de turisti.
Palatul Ajit Bhawan este mandria orasului Jodhpur, unul dintre reperele culturale si hotelul care satisface asteptarile celor mai pretentiosi oaspeti. Palatul este subordonat stilului Art Deco, avand ferestre arcuite, balcoane meticulos sculptate si o cupola din piatra rosiatica ce ii confera aerul exotic.
Odinioara resedinta regala Jaipurului, Palatul Samode a fost transformat astazi in hotel de lux. In ciuda acestei noi functii de care beneficiaza Palatul Samode conserva intocmai, atat in interior cat si in exterior, atmosfera distinsa de epoca.
Asemenea celor precedente, Palatul Jai Vilas indeplineste la randul sau functia de cazare, gasindu-se in inima orasului Gwalior. Monumentul infatiseaza un amestec interesant intre stilul modern si cel traditional indian. Chiar daca maharajahul locuieste intr-o parte a palatului, edificiul poate fi vizitat in regim de muzeu.
Considerat una dintre minunile Indiei de Sud, Palatul Thirumalai a luat fiinta la inititativa regelui Thimuralai Nayak (1623-1659). Palatul care se afla in orasul Madurai ar fi fost proiectat in ciuda asteptarilor de un arhitect de origine italiana. Totusi, el constituie un exemplu clasic pentru stilul arhitectural indo-saracenic. In 1885, un personaj instarit aloca pentru restaurarea acestuia jumatate de milion de rupii.
Palatul Tripura din Agartala a luat nastere la dorinta regelui arhitect Radha Manikya si l-a constat pe marele cutezator 1 milion de rupii. Aceasta dupa ce vechiul palat, situat la 10 km distanta, fusese ruinat de un cutremur petrecut in 1897.