“Pe aripile vantului” de Margaret Mitchell
Romanul publicat in 1936 a avut trei ani mai tarziu cea mai spectaculoasa ecranizare a unei carti realizata la Hollywood. Actiunea se petrece in Georgia si Atlanta, SUA. Intamplarile sunt tesute in jurul lui Scarlett O'Hara, fiica cea mare a unui imigrant irlandez imbogatit si a unei femei descendenta directa a unei familii de nobili din Franta. Pe fondul Razboiului Civil American, tanara Scarlett se indragosteste de Ashely Wilkes. Desi acesta are o slabiciune pentru ea si farmecele sale, alege sa se casatoreasca cu blanda Melanie, cea pe care Scarlett o va iubi fara sa stie.
“Jane Eyre” de Charlotte Bronte
Jane Eyre este romanul cel mai cunoscut al scriitoarei Charlotte Bronte. Jane, un soi de „Ratusca cea urata", intr-un parcurs sinuos al construirii de sine, ilustreaza implinirea idealului romantic de iubire care invinge obstacolele. Romanul a fost publicat in 1847, la Londra, cu titlul Jane Eyre. An Autobiography (Jane Eyre. O autobiografie), sub pseudonimul "Currer Bell". Cartea a fost folosita ca sursa pentru mai multe scenarii de film, cele mai recente fiind: Jane Eyre (1996) de Franco Zeffirelli (regizor) si Hugh Whitemore (scenariul) si Jane Eyre (2011) de Cary Fukunaga (regizor) si Moira Buffini (scenariul).
“Panza de paianjen” de Cella Serghi
Autoarea a debutat cu romanul Panza de paianjen, fiind sustinuta de scriitori faimosi ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian si Camil Petrescu. Diana Slavu, eroina romanului, isi traieste iubirile cu deznadejde si demnitate, luptandu-se sa evadeze din panza de paianjen a unei existente marcate de saracie si inconsecventa celor din jur. In anul 1977 Cella Serghi a publicat la editura Cartea Romaneasca un volum autobiografic intitulat Pe firul de paianjen al memoriei.
“Mandrie si prejudecata” de Jane Austen
Aceasta poveste despre dragoste, familie, credinciosie si integritate morala, scrisa cu umor, a incantat generatii la rand. Romanul publicat in 1823 introduce cititorii in atmosfera epocii de la cumpana dintre secolele XVIII si XIX. Domnul Darcy e la fel de chipes si de nobil ca in urma cu doua veacuri, iar domnisoara Elizabeth nu si-a pierdut nimic din istetimea si din farmecul de altadata, atat de maiestru zugravite de catre indragita scriitoare.
“Anna Karenina” de Lev Tolstoi
Roman publicat in foiletoane, in intervalul 1875 - 1877. Cu Anna Karenina, atentia lui Tolstoi se indreapta spre viata contemporana. In raport cu „Razboi si pace”, aici sfera de realitati si probleme se restrange: este un roman al vietii de familie. „Anna Karenina” este considerat cel mai potrivit roman al lui Tolstoi pentru o productie cinematografica, beneficiind de numeroase ecranizari. Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine.
Martie 2014
I. C.
editor artline.ro