Liderul "divertisilor" isi aminteste de perioada cenzurii comuniste si despre cum a fost scoasa trupa Divertis de pe scena, cu o saptamana inainte de caderea lui Ceausescu.
Pe 14 decembrie 1989, spectacolul Divertis de la Iasi este intrerupt. A fost ultima reprezentatie din acel an. "In urma cu cateva zile am ascultat acest spectacol, pe care l-am primit saptamana trecuta, in mod miraculos, nestiind ca a fost inregistrat.
La acea data incepusera evenimentele de la Timisoara. La un moment dat am fost chemat in culise, unde a venit o secretara de partid si mi-a spus: "Iesiti imediat de pe scena!. Spectacolul se opreste. Toata lumea trebuie sa mearga acasa urgent".
Tin minte ca am avut urmatoarea replica pe la inceputul reprezentatiei: "Este o mare problema pentru ca transpira afara ce se respira inauntru". Era o aluzie la comentariile Europei Libere fata de ceea ce se intampla la Timisoara. Sala a urlat de extaz", spune liderul Divertis.
Joaca de-a soarecele cu pisica
Inainte de 1989, niciun text nu putea fi pus in scena fara sa treaca prin cenzura organelor PCR. Textele Divertis au suferit in dese randuri modificari. "Nu puteai sa numesti persoane pentru ca te manca puscaria.
Totusi, sa te joci cu cenzura era marele haz, o joaca de-a soarecele cu pisica. De multe ori, ceea ce era cenzurat avea mai mult haz decat inainte, prin ton si o anumita maniera de interpretare." Aluzia si subtilitatile erau caracteristici principale ale umorului studentesc din "epoca de aur".
Grecu se destainuie: "Era o forma de exprimare a nemultumirilor tinerilor intr-o maniera digerabila pentru cenzura. Chiar si asa au existat probleme. Exista grupuri studentesti de umor care au fost interzise, studenti care au fost sanctionati, au avut probleme la facultate si asa mai departe."
Cu casa inchisa
Grecu a debutat si ca dramaturg in 1988, alaturi de colegul lui Doru Antonesi. Impreuna au scris piesa "Asta-seara stau acasa", jucata la Teatrul Mic, cu Stefan Iordache ca protagonist.
"Spectacolul s-a jucat cu casa inchisa pana la Revolutie. A fost un spectacol apreciat de public si foarte prost primit de cenzura. Au taiat cam jumatate din replici pentru ca se vorbea despre frigul din case, despre lipsa mancarii si despre propaganda desantata. Am fost injurati prin diverse ziare de persoane care si acum mai sunt in presa. Am fost facuti in ultimul hal, ca ne batem joc de societatea socialista multilateral dezvoltata, de visul de aur al omenirii si asa mai departe. O mare jena."
"Reflectii rutiere"
Revolutia a schimbat regulile in umor. Libertatea de exprimare nu a adus numai lucruri bune. Toni Grecu explica: "Totul a devenit transparent si direct. Uneori atat de direct incat trebuie sa te feresti sa nu iei un pumn in bot. Implicit, a scazut si calitatea umorului foarte mult."
Dupa caderea lui Ceausescu, grupul a avut primele contacte cu televiziunea. "A fost o perioada de pionierat. Emisiunile noastre aveau o audienta uriasa in raport cu se intampla acum. Imi amintesc cu placere de colaborarea cu Virgil Vochina la "Reflectii rutiere". Cand se faceau acele editii speciale de Sarbatori, se uita tot poporul."
CARTE DE VIZITA
Un inginer "electronist-umorist"
> Toni Grecu s-a nascut pe 10 decembrie 1959.
> A absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii in 1984.
> In 1981, pe cand era student in anul II, infiinteaza grupul de umor studentesc Divertis.
> Din 1994 este si managerul trupei.
> A debutat in dramaturgie in 1988, alaturi de Doru Antonesi, cei doi fiind colegi si in Divertis.
> Este casatorit cu Cristina Grecu si are un baiat pe nume Vlad.
Toni Grecu este de parere ca festivalurile si evenimentele gratuite au alungat umorul de calitate de pe scena. Televiziunea aduce satisfactii, dar si o lupta indarjita cu producatorii zgarciti.
"Oricat am filosofa, umorul se imparte in doua categorii: cel politic si cel cu aluzie la sex, fiecare cu derivatele sale. Noi ne-am axat pe umorul politic si social", spune Grecu.
Odata cu intrarea in televiziune, Divertis a renuntat la spectacolele cu public. Lipsa timpului si lipsa banilor sunt principalele motive. "Cum poti sa deplasezi 15 oameni prin tara, sa-i cazezi, sa le dai mancare din incasari derizorii? Spectacolele care merg sunt cele gratuite. Publicul nu are niciun respect pentru show-ul de divertisment. Isi spune: "Oricum ii vad la televizor gratis, oricum vin ei la zilele orasului x, unde ii vedem in piata pe banii primariei"."
Ultimii cinci ani au insemnat numai spectacole de televiziune pentru "divertisi". De la doua spectacole pe an, umoristii au trecut la o ora de umor pe saptamana, ceea ce a adus multe avantaje, dar si dezavantaje.
"Nu ai frecventa, nu ai publicitate"
"Este bine pentru ca ai niste termene fixe si te pune sa lucrezi. Uneori lucrezi cu spaima si e bine asa, pe de-o parte. Pe de alta parte, se intampla sa faci pact cu compromisul si din lipsa de timp sau de inspiratie, sa scapi anumite lucruri care sunt sub nivelul pe care ti l-ai dorit", este de parere Toni Grecu. Divertis stie acum ca a facut o treaba buna nu dupa intensitatea aplauzelor, ci dupa contractele de publicitate.
"In televiziune nu poti sa-ti expui produsul decat cu frecventa. Daca nu ai frecventa, nu poti face contracte de publicitate, ori publicitatea dicteaza in televiziune. Pentru posturile TV ar fi ideal ca show-urile sa fie foarte ieftine. Daca s-ar putea inregistra cu o camera mica, manevrata de un operator care filmeaza nunti si sa o faci pe strada undeva, incasarile din publicitate sa fie de milioane de dolari si sa se duca in buzunarul producatorului, nu al artistilor, ar fi perfect. Din fericire, nu se poate."
Show-ul saptamanal de la Antena 1 a insemnat o largire a echipei. Au fost aduse doua artiste din zona muzicii, Monica Anghel si Jojo, dar si realizatorul de programe radio, Daniel Buzdugan. Toni Grecu spune cum a ajuns Jojo in trupa umoristica: "Aveam nevoie de un personaj feminin. Ne-am uitat pe la mai multe televiziuni si am vazut "Teo si vedete cu sacul" unde era invitata Jojo. Mi-a placut pentru ca a fost naturala. Am chemat-o la o proba, ne-am uitat la inregistrare si ni s-a parut ca da foarte bine.""
OCHELARII PRETIOSI
"Singurul obiect Calvin Klein din viata mea"
Pentru ca se numara printre vedetele de televiziune, Toni Grecu isi prezinta cu mandrie colectia de lux. Cam saraca, ce-i drept. "Ochelarii pe care ii port sunt de la Calvin Klein. De fapt, ochelarii sunt singurul obiect Calvin Klein pe care il am, dar imi plac foarte mult", spune umoristul.
CADOU
Pantofii "italienesti" de la Milano, made in Romania
Fratele lui Toni Grecu a fost in Italia si nu s-a intors cu mana goala. El i-a adus o pereche de pantofi cumparata din capitala modei, Milano. "Pantofii i-am primit cadou saptamana trecuta. Mi i-a adus din Italia, dar sunt facuti in Romania. El i-a cumparat de la un magazin din Milano, insa abia in tara si-a dat seama ca sunt fabricati la noi", se amuza Grecu.
Sfatul lui Grecu
"Daca n-ai umor, nu te baga!"
Liderul "divertisilor" ii sfatuieste pe cei care cred ca au haz sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca din umor o meserie. "Daca are, sa o faca, daca nu, nici macar sa nu incerce. Problema este ca unii nu au umor si cred ca au. Ba chiar fac si emisiuni de umor."
"Cred ca in arhiva Securitatii sunt texte de-ale noastre din spectacolele de dinainte de ‘89, texte pe care niciunul dintre noi nu le mai are. Mi-ar face mare placere daca s-ar deschide si arhivele cu texte umoristice."
Fata nevazuta
Inginer pe platforma Pipera
> Inainte de a se dedica numai activitatii din trupa Divertis, Toni Grecu a lucrat ca inginer. "Am fost angajat al fabricii de calculatoare Felix din Pipera."
> Pentru o emisiune, trupa lucreaza trei saptamani. "10-12 ore pe zi, in fiecare zi. Emisiunile sunt realizate pentru doua sezoane care impreuna reprezinta sapte luni."
> Textele sunt scrise integral de trupa Divertis. "Eu fac scenariul de baza, in care prezint subiectele si distributia. Apoi, subiectele merg catre echipe care se ocupa de dialoguri. Intotdeauna jucam pe texte scrise de noi. Ne e greu sa jucam pe textele altora cum ne e greu sa dam texte pentru alti actori", spune Grecu.
> Nu este gurmand si prefera doua feluri de mancare. "Imi place sa mai ies la restaurantele italienesti pentru ca imi plac pastele. De asemenea, imi place MBS-ul - mamaliga cu branza si smantana."
Lica Manolache