Tokyo s-a situat mereu pe primele pozitii in topul celor mai scumpe orase din lume, ceea ce il face un oras practic inaccesibil pentru multi doritori. Dar exista si metode de a vizita Tokyo si chiar de a petrece cateva zile aici la un pret relativ scazut. Pentru aceasta insa turistul trebuie sa stie care sunt restaurantele si hotelurile ieftine si de calitate, cum poate obtine reduceri si chiar gratuitati, ce mancare este mai buna dar traditionala.
Cand se poate vizita orasul : evitati trei perioade - decembrie - ianuarie, aprilie - mai si jumatatea lunii august. Daca la sfarsitul anului totul este inchis, la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai este o perioada traditionala de sarbatoare, dar si preturile sunt ceva mai mari, iar multe hoteluri ieftine pline.
Si la jumatatea lunii august este o perioada pentru sarbatoare si ceremonii. Daca trebuie sa alegeti si va permiteti, mergeti la Tokyo dupa 20 decembrie. Pe 23 decembrie (ziua de nastere a imparatului) si pe 2 ianuarie portile Palatului Imperial se deschid, si puteti vizita lumea ascunsa a Japoniei. E adevarat, alaturi de sute de mii de persoane, iar preturile cresc serios in aceasta perioada. Dar cu siguranta va va cuprinde atmosfera, mai ales ca de sapte ori pe zi veti putea vedea familia imperiala, care vine si ii saluta pe vizitatori. O experienta aparte, iar entuziasmul multimii va va contamina. Mai ales ca nu veti plati o taxa de intrare.
Prima regula pentru o saptamana ieftina in Tokyo este sa folositi sistemul public de transport, accesibil ca pret si foarte rapid, bine pus la punct. Dupa o perioada de acomodare - va veti descurca usor. Cumparati un permis pentru toate trenurile, un fel de abonament, cu care puteti circula practic pe orice ruta. In medie, un permis pentru sapte zile costa cam 280 de dolari si va fi suficient pentru toata vacanta. Este momentul sa descoperiti un Tokyo la pret scazut.
Cazarea
Cum hotelurile scumpe sunt excluse din start, cautati unul - occidental sau traditional - cu preturi modice, cele mai ieftine costand cam 50 de dolari pe noapte. Majoritate au site-uri in engleza, asa ca o simpla cautare pe Internet ofera raspunsuri. Va puteti caza si la o pensiune pentru tineri, o camera costand 30 - 50 de dolari, dar conditiile sunt mai "rustice". Cei mai zgarciti sau dornici de experiente au ocazia de a experimenta, pentru 25 - 35 de dolari, hoteluri cu totul speciale - Hotelul - capsula. Unde o camera este mai mica decat un frigider. E o experienta interesanta, dar nerecomandata claustrofobilor. Astfel de locuri de cazare sunt populare mai ales printre oamenii de afaceri.
Obiective si atractii
Cand vine vorba de obiectivele turistice, muzee sau monumente istorice, Tokyo este o adevarata comoara. Mai ale ca multe dintre ele ofera acces gratuit sau, oricum, la un pret scazut. Depinde ce vreti sa vedeti. Amatorii de chilipiruri si suveniruri, spre exemplu, se vor simti in largul lor in Asakusa, zona de shopping cu peste o suta de pravalii.
Cei care vor sa vada intregul oras de sus pot urca in Tokyo Tower, dar o alegere mai buna este cladirea cu doua turnuri din Shinjuku. Plus ca este gratis. In Harajuku puteti admira cateva dintre temple. Pentru preturi de pana la 20 de dolari va puteti duce la meciuri de sumo, dar pregatiti-va pentru multa aglomeratie si multi, foarte multi pasionati.
Cei care prefera mai curand teatrul si muzica pot alege un spectacol Kabuki. Costa 100 - 200 de dolari, dar pentru aceasta suma veti vedea un spectacol complex si fascinant, cu mai multe piese, ce dureaza pana la sase ore. Un singur matineu, cu o singura poveste, este doar 20 de dolari, dar in acest caz parca nu merita economia.
Cei pasionati de arta pot vizita unul dintre numeroasele muzee si galerii din Tokyo, de la cele traditionale, dedicate artei nipone, la cele de arta occidentala, fiecare cu expozitii permanente si temporare. Iar preturile nu sunt deloc mari, existand chiar expozitii cu acces gratuit, desi veti simti nevoia unui ghid.
Tentatii gastronomice
Cei care nu se pot obisnui cu mancarea japoneza vor fi nevoiti sa manance la restaurantele cu specific occidental, deloc putine si deloc rele - chiar de calitate - dar mult prea scumpe. Asa ca cea mai buna optiune este sa alegeti preparatele traditionale, ieftine si bune. Si nu uitati ca micile restaurante deschise au deasupra usii un mic steag. Cea mai buna optiune pentru inceput sunt restaurantele de ramen, unde puteti comanda un castron mare de taitei/ramen pentru aproximativ 5 dolari sau carne de vita pe orez, gyuudon, o portie delicioasa costand tot cam atat. Plus ca aceste mici restaurante, mai curand de fast-food, sunt dechise si 24 de ore pe zi.
Cei care vor sa incerce sushi pot merge la restaurantele kaiten sushi, unde o portie de doua bucati costa un dolar, asa ca 9 - 10 dolari se vor dovedi suficienti pentru o masa. In unele locuri veti gasi meniuri in engleza, in altele nu, iar in cateva va veti descurca mai mult ca sigur prin limbajul international al semnelor. Dar cei care au fost in Tokyo spun ca asa veti manca bine, traditional si ieftin.
Nu vorbesc japoneza
Chiar daca poate parea un handicap insurmontabil intr-o tara atat de diferita ca specific si traditii, nu este deloc asa. Societatea contemporana japoneza a fost puternic influentata de Occident, iar limba engleza este vorbita de tot mai multe persoane. Mai bine sau mai putin bine, dar sunt sanse foarte mari sa puteti sustine o conversatie uzuala sau sa aflati informatiile de care aveti nevoie. Totul fara eforturi prea mari.
Tokyo poate fi o experienta accesibila ca pret. Poate nu veti descoperi totul despre acest oras, poate veti rata unele dintre atractii. Dar cel putin va veti face o prima impresie, care va va permite sa reveniti.
Foto : allgoodphotos.blogspot.com ; japaneselifestyle.com.au ; asiagrace.com ; ciaprochef.com
Septembrie 2008