Tokyo inseamna "capitala de est".
Pentru gurmanzi s-ar putea ca Tokyo sa fie o destinatie de lux - 14 restaurante din acest oras au trei stele Michelin, dar majoritatea sunt nu doar printre cele mai bune din lume, dar si printre cele mai costisitoare.
Tokyo Skytree (in japoneza Tokyo Sukaitsuri) este unul dintre principalele obiective turistice ale orasului, un turn de comunicatii si observatii inalt de 634 metri, fiind astazi cel mai inalt turn din lume. Un record pentru o structura inaugurat in 2012 si care pare ca domina orasul.
Cum in zona metropolitana populatia a trecut deja de 35 de milioane de persoane, spatiul este o mare problema. O garsoniera poate sa nu aiba mai mult de 15 metri patrati, camerele de hotel sunt si ele surprinzator de mici, dar cu adevarat socante pentru turisti sunt hotelurile-capsule, unde tot ce primesti este practic o cutie in care poti dormi.
Un alt obiectiv turistic interesant este Tokyo Tower, inspirat de mult mai cunoscutul Turn Eiffel din Paris. Si la fel ca modelul si structura din Tokyo este revopsita periodic. Si este mai inalt cu 13 metri decat cel parizian, dar datorita noilor tehnologii are doar jumatate din greutatea acestuia.
Tokyo ar fi trebuit sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara in 1940. Ulterior a fost ales orasul Helsinki, dar in final editia din acel an a fost anulata din cauza razboiului.
In 1923, pe 1 septembrie, orasul a fost pe jumatate distrus de un cutremur fara precedent, peste 140000 de locuitori din Tokyo si portul cel mai apropiat, Yokohama, pierzandu-si viata.
Primul Disneyland deschis in afara SUA a fost cel din Tokyo, unde astazi lucreaza peste 20 000 de persoane.
Orasul are cel mai aglomerat metrou din lume, deschis in 1927 si in continua extindere de atunci, dar dovedindu-se insuficient pentru cele peste opt milioane de persoane care il folosesc zilnic. Chiar daca nu exista de regula intarziere, aglomeratia este atat de mare incat exista "oshiya", angajati care practic trebuie sa ii impinga pe calatori in vagoanele deja pline.
Foto: wikipedia.org