Instalarea definitiva a anotimpului tomnatic a servit intotdeauna ca o mare sursa de inspiratie pentru pictorii peisagisti. De aceasta oportunitate a profitat fiecare nume mare din Istoria Artei, indiferent ca a pictat sau a activat in orice alt domeniu avand drept scop principal exprimarea frumosului.
Pictura impresionista il are ca reprezentant pe francezul Claude Monet. Unul dintre cele mai cunoscute si apreciate tablouri ale marelui artist este “Efect de toamna la Argenteuil”, realizat din cate se pare din atelierul sau plutitor (barca) in anul 1874. Opera, executata in tehnica ulei pe panza, a avut parte de un debut foarte rapid, fiind prezentata publicului in cadrul Primei Expozitii Impresioniste din acelasi an.
Reactiile nu au intarziat. In ciuda criticilor vehemente sosite din partea taberei coservatoare, pictura impresionista va declansa o serie de aprecieri, care vor marca intrarea acesteia in lumea artei. Privit in esenta, “Efect de toamna la Argenteuil” este un tablou simplu, dupa unii critici chiar “banal”. Monet nu a cautat spectaculosul lumii inconjuratoare, dandu-si seama, poate, ca aspectele cotidiente lasa uneori impresii mai adanci in suflet.
Aspectul tehnic si cromatic plaseaza totusi “Efect de toamna la Argenteuil” in sfera inovatiei si a originalitatii. Ne putem imagina socul pe care l-au avut vizitatorii expozitiei din 1874, la vederea culorilor cu mult mai stralucitoare decat se obisnuia in pictura clasica franceza.
Prin “Efect de toamna la Argenteuil” Monet a urmarit - si a reusit - sa surprinda perfect din departare micul oras francez, de pe unul din bratele principale ale Senei. Banda albastra, aflata in zona mediana a lucrarii, sugereaza cursul principal al apei. In spate se vad cateva case, o biserica si turnul unei fabrici din care se inalta, pierzandu-se in nori, straturi de fum.
Cu toate acestea, atentia privitorului cade mai putin asupra orasului modern decat pe efectele anotimpului: reflectiile de apa, valurile, culorile naturii, linistea locului, ceea ce inseamna ca artistul si-a atins pe deplin obiectivul.
Sursa foto: artandarchitecture.org.uk
I. C.