New York, 16 septembrie 2010: Festivalul romano-american de povestiri de la New Orleans, turneul nord-american al formatiei Mahala Rai Banda, prezentarea in SUA a sapte artisti vizuali romani, Bienala Bucuresti sintetizata pentru newyorkezi, "Ofensiva Generozitatii", proiect romanesc de arta activa, sunt cateva dintre evenimentele cu care Institutul Cultural Roman din New York deschide sezonul de toamna, adresandu-se unui public american tot mai larg.
19 septembrie: Sapte artisti romani expun la Hudson Valley Center for Contemporary Arts, Peekskill, New York: Marius Bercea, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Ciprian Muresan, Serban Savu, Leonardo Silaghi si Geta Bratescu (pana in 26 iulie 2011).
Initiata de Hudson Valley Center for Contemporary Arts (HVCCA), cu sprijinul ICR New York, expozitia de arta contemporana "After the Fall" reuneste 18 artisti din 6 tari central si est-europene (Romania, Cehia, Croatia, Letonia, Slovenia si Ungaria) - "nucleul greu" al selectiei facute de catre curatorii Marc si Livia Straus fiind reprezentat de artistii romani.
Expozitia isi propune contextualizarea si explicitarea succesului international remarcabil de care s-au bucurat in ultimii ani artistii vizuali din aceasta regiune. Curatorul Marc Straus, referindu-se la artistii care locuiesc si creeaza in Cluj-Napoca si Bucuresti, noteaza in catalogul expozitiei: "Aceasta generatie respecta in mod deosebit Statele Unite si New York-ul pentru dinamismul lor, insa nu se lasa sedusa de acesta. Nu isi doresc sa fie americani sau artisti americani. Isi doresc sa traiasca exact acolo unde traiesc si spera ca, prin aceasta alegere, sa devina artisti mai buni.”
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 19 septembrie 2010 – 26 iulie 2011 si va fi insotita pe intreaga sa durata de o serie de mese rotunde si discutii cu participarea artistilor, evenimente gazduite de HVCCA, ICR New York, ca si alte locatii artistice de prestigiu din New York. La vernisajul expozitiei si masa rotunda din 19 septembrie vor participa artistii romani Marius Bercea, Serban Savu si Leonardo Silaghi.
Ca urmare a primei sale prezente in spatiul nord-american in 2009 la galeria Ludlow 38 din New York, o alta initiativa sprijinita de ICR New York, tinerilor artisti li se adauga o prezenta exceptionala - Ion Grigorescu (63 ani), unul dintre cei mai importanti reprezentanti al artelor vizuale contemporane romanesti din anii ’70-’80, a carui contributie la scena alternativa din Romania este admirata si respectata de catre mai tanara generatie.
HVCCA si-a propus, de altfel, ca focus in perioada 2010-2011 arta vizuala contemporana din Romania, organizand in paralel doua expozitii personale ce marcheaza prima prezenta americana a doi artisti romani: tanarul artist Leonardo Silaghi (23 ani, absolvent al Universitatii de Arte Vizuale, Cluj-Napoca), in perioada iulie-septembrie 2009, si Geta Bratescu (83 ani), numita de curatori "Louise Bourgeois a Europei de Est", in primavara anului 2011.
Catalogul expozitiei "After the Fall", continand eseuri critice semnate de Marc Straus si Mihnea Mircan, este publicat cu sprijinul ICR New York.
20-29 septembrie: Primul turneu nord-american al formatiei Mahala Rai Banda - de la Atlanta, Minneapolis, Chicago la New York, Toronto si Montreal
Spumosul grup Mahala Rai Banda, reunind 11 muzicieni din renumitele sate Clejani si Zece Prajini, este capul de afis al concertului programat in 26 septembrie la SummerStage din Central Park, locatie in aer liber ce atrage in fiecare vara zeci de mii de spectatori, unde au concertat nume celebre ale muzicii clasice si moderne. Concertul are loc in cadrul festivalului Black Sea Roma, organizat de Center for Traditional Music & Dance, World Music Institute si NY Gypsy Festival, cu sprijinul National Endowment for the Arts, ICR New York si Trust for Mutual Understanding.
Alaturi de New York, turneul nord-american organizat de NY Gypsy Festival cu sprijinul ICR New York include concerte in alte opt orase din SUA si Canada: Kennesaw State University, Atlanta, GA (20 sep); Global Roots Festival, Minneapolis, MN (21 sep); Landfall Festival of World Music, Cedar Rapids, IA (22 sep); Madison World Music Festival, Madison, WI (23 sep); Chicago World Music Festival, Chicago, IL (24 sep); Global Union 2010 Festival, Milwaukee, WI (25 sep); Small World Music Festival, Toronto, Canada (28 sep) si Pop International Music Festival, Montreal, Canada (29 sep).
21 septembrie: Bienala Bucuresti la Art in General, New York
In parteneriat cu ICR New York, Art in General, un spatiu alternativ newyorkez pe care nu-l rateaza nicio harta dedicata artei vizuale contemporane internationale, va gazdui in 21 septembrie o conferinta de prezentare a urmatoarei editii a Bienalei Internationale de Arta Contemporana Bucuresti, organizata de Pavilion (25 mai - 22 iulie 2012), marcand prima desemnare a unui curator american al Bienalei - Anne Barlow, in prezent directorul executiv al Art In General, curator la New Museum of Contemporary Art din New York (1999-2006); Glasgow Museums (1994-1999) şi Scottish Arts Council Collection of contemporary art (1989-1994). Alaturi de Anne Barlow, la eveniment vor participa Razvan Ion si Eugen Radescu, directorii Bienalei, si Simina Neagu, curator asistent al BB5.
22-24 septembrie: Festivalul de povestiri "1001 de nopti in New Orleans"
ICR New York prezinta, in colaborare cu Gold Mine Saloon si Universitatea din New Orleans, un mini-festival de povestiri romano-american la New Orleans. Sub titulatura ludica "1001 de nopţi în New Orleans: Nopţi de arabesc creol si fascinatie transilvano-moldava! O batalie a barzilor!”, festivalul ii va aduce impreuna pe scriitorii transilvaneni Ruxandra Cesereanu si Corin Braga, prozatorii ieseni Florin Lazarescu si Lucian Dan Teodorovici (aflati pentru prima data in SUA) si studentii Marius Conkan si Bogdan Odagescu (Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca) cu scriitorii americani din golful francez al Louisianei, Dave Brinks, Bill Lavender, Jessica Faust-Spitzfaden, R. Moose Jackson, James Nolan si DeWitt Brinson - maestrul de festivitati fiind scriitorul Andrei Codrescu.
"Ceremoniile narative" din cadrul festivalului vor cuprinde in 22 si 23 septembrie doua seri de lecturi publice cu participarea tuturor scriitorilor romani si americani, evenimente gazduite de prestigiosul Gold Mine Saloon din New Orleans, urmate in 24 septembrie de o intalnire intre Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj si New Orleans School for the Imagination, sub forma unui atelier de creatie condus de Corin Braga, Dave Brinks, Andrei Codrescu si Bill Lavender si deschis atat studentilor din New Orleans, cat si publicului larg. Gazduita de University of New Orleans, aceasta intalnire va fi precedata de un atelier de "collaborative poetry” sustinut de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu.
Ideea acestui mini-festival s-a nascut in urma turneului de lansare in SUA a cartii "Submarinul iertat", de Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu, organizat de ICR New York in 2009 la New York, New Orleans si Baton Rouge.
23-26 septembrie: Maria Draghici si Bodan Georgescu prezinta initiativa "Ofensiva Generozitatii" si centrul "laBOMBA" la teatrul La MaMa ETC din New York
Conferinta "Acting Together on the World Stage”, initiata de Theatre Without Borders in colaborare cu o serie de alte organizatii din New York, este dedicata schimburilor teatrale internationale si rolului acestora in zonele de conflict si in dezvoltarea comunitara. Conferinta, gazduita intre 23-26 septembrie de teatrul La MaMa ETC din New York, va cuprinde o serie de mese rotunde, ateliere, spectacole de teatru si expozitie de arte vizuale, cu participarea unor artisti si profesionisti din peste 25 de tari precum Argentina, Belarus, Burma, Peru, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Uganda, SUA, Israel, Irak sau Zimbabwe.
Cu sprijinul ICR New York, artistii Maria Draghici si Bogdan Georgescu vor prezenta in 25 septembrie initiativa "Ofensiva Generozitatii” si Centrul Comunitar pentru Educatie si Arta Activa Rahova-Uranus "laBOMBA" in cadrul unei mese rotunde la care vor participa artisti din SUA, Zimbabwe, Irak si Uganda. Desfasurand inca din 2006 proiecte de arta comunitara si arta activa in zona Rahova-Uranus din Bucuresti, "Ofensiva Generozitatii” a experimentat practici de democratie participativa, iar artistii implicati in proiect si-au asumat rolul de mediatori intre comunitatea Rahova-Uranus si autoritătile locale, generand spatii de dezbatere publica ce au dus la infiintarea Centrului Comunitar pentru Educatie si Arta Activa Rahova-Uranus "laBOMBA”. „Ofensiva Generozitatii” a castigat in 2010 premiul "Marile sperante” acordat de Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru.
Comunicat