Titian, "Vietile artistilor" (1550), Vasari
fragment
TITIAN s-a nascut in micul oras Cadore, in zona muntilor Alpi. Provenea din familia Vecelli, una dintre cele mai vechi si mai distinse din regiune. La doar zece ani, cum baiatul isi arata deja istetimea si iscusinta, a fost trimis la Venetia, unde a locuit in casa unuia dintre unchii sai, un cetatean respectat. Acesta, vazand ca baiatul iubeste pictura, l-a incredintat faimosului pictor Gian Bellini. Titian s-a dovedit in scurt timp foarte inzestrat pentru aceasta arta. Gian Bellini, la fel ca multi alti pictori din acel tinut, nu cunosteau traditiile si operele antichitatii. Iar fara a cunoaste aceste comori, stilul lor era inspirat de natura si de aceea uneori prea putin ingrijit. Asa ca Titian la randul sau a fost nevoit sa invete acest fel de a desena si picta. Dar cand a aparut Giorgione da Castelfranco, acesta a provocat o adevarata revolutie in lumea artei. Nemultumit de traditia de pana atunci, a inceput sa lucreze altfel, dand compozitiilor mai mult relief si caldura, imitand natura la nivel cromatic, dar nu si ca desen. Titian a fost atras de aceasta abordare.
A renuntat la ce invatase de la Bellini si a inceput sa il imite pe Giorgione, dar atat de bine, incat lucrarile sale au inceput sa fie confundate cu ale acestuia. In scurt timp cei doi au primit si o comanda comuna : cand Giorgione a fost angajat sa lucreze la o fatada, Titian a primit la randul sau o parte neimsenata a proiectului. Cativa straini, care nu stiau cum arata Giorgione, l-au felicitat pe Titian. Confuzia l-a bucurat pe Titian, ca o confirmare a valorii, dar l-a si intristat, caci a realizat ca trebuie sa devina un artist cunoscut. Giorgione a fost de-a dreptul furios de confuzie, si cand s-a aflat ca partea cea mai reusita a compozitiei ii apartine mai tanarului sau emul, a refuzat sa mai lucreze vreodata cu Titian.
Titian calatorise la Roma, unde vazuse picturile lui Michelangelo si Rafael. Acolo se pare ca a studiat desenul indelung, realizand compozitii cu adevarat incredibile si privite cu uimire de contemporanii sai. Titian avea deja un deosebit simt al culorii si reproducea natura din jurul sau mai bine decat oricare alt artist.
Din fericire artistul a fost toata viata sanatos, asa ca a putut sa lucreze cu pasiune. Chiar daca a avut rivali, in buna parte a fost protejat de personalitati ale vremii.
Giorgione si Titian, 1510
Cavaler de Malta, Titian, 1515