Jacques-Joseph James Tissot (15 octombrie 1836 - 8 august 1902) pictor francez, desenator, ilustrator.
S-a nascut si a crescut in Nantes, oras-port care ii va inspira multe dintre lucrarile sale. Se muta la Paris in 1856, fiind elevul lui Louis Lamothe si Hippolyte Flandrin, decoperind mai tarziu Impresionismul. Isi face debutul in cadrul Salonului oficial in 1859 si continua sa expuna acolo, cu deosebit succes, pana in 1871, cand pleaca la Londra. A luat aceasta decizie dupa zdrobitoarea infrangere a Frantei in razboiul Franco-Prusac, dar nu a fost cea mai inspirata hotarare pentru ca dificultatile financiare nu au intarziat sa apara. Se adapteaza rapid si incepe sa picteze tablouri "la moda", foarte apreciate de nobilimea londoneza, infatisand scene din societatea engleza si mai ales evenimente sociale si mondene, desfiintate insa de critica vremii.
Primele sale compozitii sunt marcate de obsesia romantica pentru Evul Mediu, in timp ce un tablou precum "Intalnirea dintre Faust si Margareta" demonstreaza influenta pictorului belgian Henri Leys. Incepand din 1864 - 1865 Tissot a abandonat astfel de tendinte in favoarea unor subiecte contemporane, adesea tratate intr-o maniera plina de umor. Este interesat si de arta orientala, dar mai ales de pictura istorica, incercand sa recreeze in tablourile sale atmosfera secolului XVIII.
Succesul inregistrat de Tissot la Londra, fie si cu lucrari "comerciale" a starnit invidia altor artisti impresionisti din Franta, unde era considerat in cel mai bun caz un pictor neinsemnat. Daca la Londra criticii au considerat lucrarile sale tributare modei, in Franta reactiile au fost mult mai dure si greu de inteles astazi, pictorul fiind acuzat ca tablourile sale sunt simple fotografii pictate, lipsite de simt estetic si in consecinta vulgare. Chiar daca Tissot demonstra o mare indemanare tehnica, tablourile realizate la Londra sunt marcate de stilul rapid in care era nevoit sa lucreze. Dar chiar si asa, calitatea lor artistica era greu de egalat de artistii englezi, care il priveau ca pe un rival cu o reputatie nemeritata.
Viata artistului, lipsita pana in 1876 de evenimente deosebite, se schimba radical, cand acesta o cunoaste pe Kathleen Newton, o tanara si atragatoare admiratoare, proaspat divortata dupa un imens scandal, in care adulterul jucase rolul central. Respinsa de societatea engleza, Kathleen a inceput o relatie cu pictorul francez, mutandu-se in casa acestuia din Londra. Daca pana atunci Tissot fusese nelipsit de la evenimentele mondene, unde aparea mereu elegant si plin de spirit, artistul a fost nevoit sa renunte la toate acestea si sa iasa din cercurile aristocratice pentru ca noua sa iubire nu ar fi putut fi acceptata de acestea.
Chiar daca aceasta a dus la renuntarea la unii protectori si la limitarea comenzilor, cuplul si-a pastrat totusi pritenii din lumea artistica, iar Kathleen a devenit muza lui Tissot, aparand in numeroase dintre tablourile acestuia. Amintindu-si de Nantes, Tissot a pictat si numeroase imagini ale portului Londrei si ale Tamisei, intr-o atmosfera greu de gasit in celelalte lucrari ale sale.
Din pacate aceasta perioada de fericire ia sfarsit in chip tragic in 1882, cand Kathleen moare la doar 28 de ani de tuberculoza. Tissot nu isi va mai reveni niciodata dupa aceasta tragedie, parasind Londra si intorcandu-se la Paris peste doar o saptamana. Nu a mai avut nici o alta relatie cu vreo femeie.
La inceput a realizat diverse comenzi la Paris, renuntand in scurt timp, iar pentru tot restul vietii va realiza exclusiv pictura religioasa. Calatoreste de doua ori in Orientul Mijlociu pentru a descoperi noi surse de inspiratie. In ultima parte a vietii este interesat de spiritism, in voga in epoca, incercand sa contacteze spiritul iubitei sale trecute in nefiinta.
Moare la Buillon pe 8 august 1902, iar la scurt timp dupa aceea lucrarile sale revin in actualitate. Tablourile semnate Tissot au fost foarte cautate de colectionarii japonezi si americani la sfarsitul secolului XIX, marcand revenirea artistului pe piata de arta.