Tirana, cel mai mare si important oras din Albania sub aspect politic, economic si cultural, este situata la circa 32 km distanta de coasta Marii Adriatice intr-o regiunea cu climat tipic mediteranean. Vremea frumoasa si bogatia culturala au transformat orasul intr-una dintre cele mai cautate destinatii in perioada verii.
Chiar daca cele mai vechi urme arheologice din zona ce atesta prezenta umana au o vechime cuprinsa intre 10 000 si 30 000 ani, orasul a capatat identitatea de azi abia la 1614 cand se spune ca a fost fondat de Soliman Bargjini. Acesta a construit inca de la inceput o moschee si o sauna turceasca.
Zona cu altitudini modeste ce inregistreaza in medie 110 m este dominata in partea rasariteana de Muntele Dajti al carui varf ajunge la 1612 m altitudine. Acest lucru permite vizitatorilor o mai mare libertate in a alege intre zona litorala aflata nu foarte departe si culmile abrupte ale unitatilor de relief inalte din est.
Daca Tirana avea sa cunoasca prosperitatea incepand cu secolul al XVIII-lea, secolul XX avea sa marcheze cele mai mari schimbari in fizionomia si functionalitatea sa. Congresul de la Lushja ii oferea la data de 8 februarie 1920 functia de capitala temporara, insa la numai cinci ani distanta Tirana castiga permanent acest privilegiu.
Primul cartier al orasului Tirana s-a numit Bami si era marcat de moscheea Et'hem Bey aflata si astazi in centrul orasului. Lacasul musulman de cult a fost inceputa in anul 1789 de Molla Bey si terminata in 1821 de fiul acestuia. Tot de catre cel din urma a fost ridicat in anul 1822 si Turnul cu Ceas din Tirana. Pentru a ajunge in varful turnului zvelt de 35 m inaltime oamenii sunt nevoiti sa urce nu mai putin de 90 trepte dispuse in spirala. Urmarind astazi regimul de inaltime al cladirilor din Tirana este interesant de aflat ca la inceptul secolului XIX Turnul cu Ceas era cea mai impozanta constructie, lucru pe care putini il mai cunosc sau resimt acum.
Tot aproape de centru se afla Castelul lui Iustinian, numit adeseori si doar "Castelul Tirana", unul dintre simbolurile orasului ce reprezinta o ramasita din epoca bizantina. In fata parlamentului albanez, vizitatorul poate efectua o scurta observatie asupra podului Tabak ce dateaza la randul sau din veacul al XVIII-lea.
Pentru a va bucura deplin de frumusetile naturale si culturale ale Albaniei va propunem in continuare o scurta vizita la Cetatea Petrela, situata la 12 km de capitala. Monumentul a existat in prima sa forma din veacul al IV-lea i. Hr., ceea ce se vede astazi fiind din timpul secolului al XIII-lea.