Covoarele de diverse tipuri, forme, culori au amprentele modei si poarta si emblema civilizatiilor lumii, iar optiunea alegerii, cea a cumparatorului, este determinata de gustul acestuia si de spatiul in care urmeza a fi amplasate. Daca v-ati gandit sa redecorati casa in care locuiti sau doar vreti o mica schimbare inlocuirea covoarelor vechi este un punct de plecare.
Pentru a adauga culoare si a intregi un decor puteti alege un covor care sa se potriveasca cu mobila si culoarea peretilor. In acest fel se contureaza si mai clar anumite puncte focale dintr-o incapere.
Lista optiunilor este lunga. In cazul in care doriti un covor cu un aer antic aveti de unde alege, insa pretul este pe masura. Un covor este catalogat antic atunci cand varsta lui este mai mare de 100 de ani. Si cele vechi de 90 de ani sunt considerate antice, insa cele de 70 si 40 de ani sunt considerate semi-antice si nu sunt considerate prea valoroase in randul cunoscatorilor. Achizitionarea unui covor antic este o investitie. De aceea, acesta trebuie examinat cu atentie caci in timp, daca este pastrat intr-o conditie buna, valoarea sa va creste.
Dar poate nici nu va doriti un covor antic si va indreptati spre o alegere foarte moderna, asa cum sunt covoarele cu forme de animale. Acest tip de covor poate fi foarte chic. Spre exemplu un covor care imita pielea unei vaci are un aer western utilizat deseori in designul contemporan, iar blanurile de urs, sintetice dupa moda ecologista, sunt si ele folosite foarte des in cabanele si casele construite in stil rustic.
Fiecare colt al lumii vine cu traditia sa in materie de covoare, iar cele orientale asa cum este cunoscut au suprematie in intreaga lume.
Grecii imbogatesc si ei acest domeniu, astfel ca trebuie mentionate covoarele grecesti, facute manual din lana alba. De secole grecii confectioneaza aceste covoare. In anii '70 au fost la mare moda, iar astazi revin in forta in materie de decoratiuni ( Covoarele Flokati ).
Covoarele romaneasti nu mai au nevoie de multe descrieri. Adesea cu motive florale, dar si zoomorfe sau geometrice, culori in armonie, un design echilibrat, toate acestea le recomanda si astazi ca o alegere perfecta. In acelasi timp sunt apreciate nu numai de romani si sunt destul de cunoscute si in afara tarii.