Micutul orasel Ascot, aflat in comitatul Berkshire, gazduieste anual cea mai prestigioasa si mai mare cursa de cai pur-sange din lume, in timp devenind unul dintre cele mai rafinate evenimente sociale ce se afla la loc de cinste in calendarul monden britanic si nu numai.
Traditia curselor de cai din Ascot dateaza inca din anul 1711 organizandu-se conform dorintei Reginei Anne a Regatului Unit. Atunci au intrat in competitie doar sapte cai, fiecare purtand o greutate de 76 kg. Pana in anul 1945 era organizata an de an cursa de cai regala, eveniment ce se desfasura pe parcursul a patru zile, insa de atunci Ascot gazduieste si alte competitii hipice. Royal Ascot a devenit cel mai celebru concurs hipic al Europei, la acesta luand parte de fiecare data si familia regala in frunte cu Maiestatea Sa Regina Elizabeth a II-a.
Pe langa grandoarea competitiei si frumusetea si maiestria cailor pur-sange la Royal Ascot pot fi admirate tinutele participantilor, care mai de care mai spectaculoase. Acestia trebuie sa respecte un anumit cod vestimentar impus de organizatorii acestui eveniment.
Ascot este cu alte cuvinte si locul in care pot fi intalnite in fiecare an cele mai extravagante tinute si cele mai atipice palarii. Avand in vedere ca tinuta este una sobra si formala, palariile ies in evidenta prin originalitatea si modalitatea artistica prin care au fost create.
Dintr-o vestita cursa de cai organizatorii au initiat si un eveniment monden, devenit celebru in intreaga lume. Ascot devine astfel si un veritabil podium de moda, pe care defileaza domni si doamne in tinute rafinate etalandu-si palariile cu totul si cu totul deosebite. Evenimentul Royal Ascot devine un punct de referinta si pentru istoria modei sau calendarele ce insemneaza astfel de evenimente.
Surse foto: telegraph.co.uk
A.V.
editor artline.ro