Atelierul de teatru a devenit, in ultimii ani, cea mai populara activitate extra-scolara pe care liceele din Botosani o ofera. Fascinati de lumea spectacolului, zeci de copii se inscriu, imediat ce incep clasa a IX-a, la cursurile de teatru pe care unitatile de invatamant, in colaborare cu actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, le ofera gratuit. Numarul elevilor care participa la preselectie si mai apoi la cursuri este mare, pentru ca teatrul ii invata nu doar cum sa se miste degajat in scena, ci si cum sa se prezinte la o auditie, la un interviu, ii invata ca nimic nu se obtine fara competitie. Din pacate, finalizarea studiilor liceale inseamna, pentru cei mai multi dintre tinerii care joaca un rol pe scena Festivalului „Lyceum”, si incheierea „socotelilor” cu lumea teatrului. Munca multa, viata dezorganizata si salariul mic, fac din actorie o meserie nu foarte cautata. Situatia se schimba, insa, in cazul tinerilor cu adevarat talentati, care reusesc, inca din liceu, sa joace la fel de firesc cum respira. Oricat de banoasa ar fi o alta profesie, actoria este, pentru acestia, un punct de atractie greu de combatut.
„Am crezut ca ma aflu eu intr-o stare emotionala deosebita fata de colegii mei din juriu”O astfel de situatie, deosebita, este cea a tanarului actor Bogdan-Andrei Rosu, cunoscut acum pentru rolul din serialul postului de televiziune Acasa, „Razboiul sexelor”. Tanarul a inceput sa „cocheteze” cu actoria in liceu, pe cand, in calitate de elev al Grupului scolar Industrial „Dimitrie Negreanu”, a evoluat in trupa condusa de actorul Florin Aionitoaie, apoi de actorul Eduard Sandu. Andrei a fost remarcat de catre oamenii de teatru botosaneni inca de la prima sa aparitie pe scena Festivalului de teatru „Lyceum”. Marius Rogojinschi, actor al Teatrului „Mihai Eminescu” si directorul Teatrului de papusi „Vasilache”, a fost impresionat, in 2005, de prestatia elevului de la „Industrial 1”. „Intamplarea intalnirii mele cu Andrei este de acum doi ani si jumatate, la Festivalul „Lyceum”, unde eu eram membru al juriului. Cand a evoluat trupa de la Industrial 1, cu piesa „Pac! Pac! Esti mort”, in regia lui Edi Sandu, am remarcat un tanar de 17 ani care, incredibil, mi-a transmis o emotie atat de puternica, incat am ramas in mod placut surprins. Am crezut pentru cateva clipe ca ma aflu eu intr-o stare emotionala deosebita fata de colegii mei din juriu. Nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca toti erau la fel de impresionati de prestatia tanarului necunoscut Andrei Rosu”, povesteste Marius Rogojinschi, care, impresionat de prestatia elevului de la Grupul Scolar Industrial „Dimitrie Negreanu”, a tinut neaparat sa il cunoasca. „I-am rugat atunci pe colegii mei din juriu ca la inmanarea premiilor, pentru ca Andrei a obtinut atunci premiul pentru cea mai buna interpretare masculina, iar trofeul a fost obtinut de trupa lor, sa fiu eu cel care ii va da premiul, pentru ca am tinut sa il vad de aproape si sa schimb cu el cateva cuvinte”, a continuat directorul Teatrului de papusi din Botosani.
„Am ramas surprins cand mi-a spus ca vrea sa urmeze biologia”Marius Rogojinschi s-a interesat, in acea seara, care sunt optiunile profesionale ale elevului care a reusit sa-l impresioneze. Spre surprinderea sa, in ciuda talentului evident, tanarul urma sa se inscrie la Facultatea de Biologie. „L-am intrebat atunci, ramas inca sub impresia evolutiei sale, care este optiunea lui profesionala. Mi-a raspuns vag, ca vrea sa se inscrie la biologie, sa urmeze exemplul surorii lui. Am fost surprins, pentru ca nici profilul liceului nu avea legatura cu biologia. Eu i-am spus in acel moment ca Dumnezeu l-a inzestrat cu talentul de a fi actor”, relateaza actorul botosanean, care i-a propus lui Andrei, in acea seara, sa il pregateasca pentru examenul de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” Bucuresti. Promisiunea a fost facuta, de altfel, in fata intregii asistente.
„S-a intors de la Bucuresti cu doua premii”La trei luni de la aceasta intamplare, Andrei s-a prezentat la Teatrul de papusi „Vasilache”, spunand ca s-a hotarat sa se inscrie la Facultatea de Teatru. „Am inceput pregatirea cu el. In luna ianuarie a anului trecut, cand el era in clasa a XII-a, mi-a spus ca s-a inscris la un festival de teatru si poezie, pe teme eminesciene. Am inceput sa lucrez cu el pentru prezenta lui la acest festival-concurs. S-a intors de la Bucuresti cu doua premii”, isi aminteste Marius Rogojinschi. A urmat o perioada de pregatire, apoi, o data cu inceperea examenului de bacalaureat, o perioada de pauza. Pregatirile au reinceput imediat dupa ce Andrei a promovat examenul de bacalaureat. „A plecat apoi la Bucuresti, era intr-o forma foarte buna. A fost un examen greu, dur, care dureaza aproape o luna de zile, insa pe care Andrei Rosu l-a promovat cu brio. Ceea ce intuisem eu s-a adeverit. Andrei a fost unul dintre cei remarcati la examenul de admitere”, spune mentorul tanarului Andrei Rosu.
„Nu pot sa cred decat ca va avea un viitor frumos”Bogdan-Andrei rosu este, in momentul de fata, unul dintre cei mai buni studenti ai UNATC din generatia sa. „Andrei a fost selectat de regizorul si profesorul sau, Victor Ioan Frunza, sa joace, alaturi de el, intr-un spectacol al Teatrului National din Bucuresti, ceea ce nu e putin lucru. Nu pot sa cred decat ca va avea un viitor frumos”, a mai spus Marius Rogojinschi. Mai mult, Andrei poate fi urmarit in serialul de televiziune difuzat de postul de televiziune Acasa TV, „Razboiul sexelor”. In serialul Media Pro, Andrei Rosu interpreteaza rolul lui Rares Simion, un tanar din Sibiu, student anul II la Arhitectura, care se angajeaza la magazinul Simonei, fiind atras de programul flexibil. Este pasionat de skate, de romanele SF, asculta cu placere muzica, mai ales rock-popul si indie-alternativ. In timpul liceului a lucrat intr-o cafenea literara in Sibiu. Este tipul analitic, rezervat vizavi de oameni, insa odata ce s-a imprietenit cu cineva este cel mai loial amic. Rares poarta in permanenta cu el plansele de la scoala si, cand are timp, scrie povestioare SF pentru reviste de specialitate.Experienta pentru Andrei nu poate fi decat placuta si constructiva, avand in vedere ca joaca alaturi de Marian Ralea, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Tora Vasilescu, dar si numerosi actori din generatia tanara, intre si care Alexandru Papadopol. (Manuela Bologheanu)