inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Tinerii regizori traiesc din reclame

0 Comentarii
Cineastii premiati la Cannes si-au facut propriile case de productie.

Regizorii romani de succes sunt si `mama si tata` pentru filmele lor: scriu scenariul, aleg actorii, incheie contracte pentru echipamente, poarta negocieri, regizeaza si, in final, iau si premii. E munca pe care, in productiile occidentale, o face o echipa uriasa, impartita pe segmente de lucru. Din motive de buget, tot efortul il concentreaza o mana de oameni, in frunte cu regizorul.

Dupa ce au lucrat cu diverse case de productie romanesti, fie in scurtmetraj, fie la filmele lor de debut, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristi Puiu si Cristian Mungiu si-au pus pe picioare propriile case de productie. In ordine: 42 km film, Strada Film, Mandragora si Mobra Films. Pentru ca filmul romanesc aduce prea putin profit in tara, cineastii mizeaza pe succesul in festivaluri si la publicul strain. Supravietuirea le-o asigura insa regizarea spoturilor publicitare si premiile din festivaluri.

Tot pe buget strain si pe filme din Vest mizeaza si marile case de productii romanesti, care traiesc din inchirierea studiourilor unor productii din afara. E cazul Media Pro Pictures, Castel Film si Kentauros Studios&Production. In cinematografia autohtona, cel mai intens s-a implicat trustul lui Adrian Sarbu, Media Pro, care a produs, numai anul trecut, trei din cele 12 premiere romanesti.

`Filmele romanesti sunt neprofitabile`, suna concluzia categorica a reprezentantilor Castel Film. Totusi, peliculele continua sa faca figura buna in cele mai prestigioase competitii. Ultima demonstratie de talent, in contrast cu situatia pe care o infrunta cineastii acasa, este Palme d’Or-ul lui Cristian Mungiu.


BANII VORBESC

`Imaginatia e conditionata de buget`

Dezamagiti de lucrul cu alte case de productie si obisnuiti inca din facultate sa-si faca filmele pe cont propriu, regizorii din noul val si-au pus la punct propriile `afaceri`. Mai exact, case de productie care sa le asigure independenta in creatie si in controlul banilor. Dificultatile vin cand e vorba despre buget, obtinut partial de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) sau din diverse sponsorizari.

Corneliu Porumboiu a facut acest pas in 2003, cu `42 km film`, o casa de productie mica si fara dotari speciale, dar care ii permite sa-si faca singur filmul. `A fost sau n-a fost?`, singurul film produs de el, cu un buget minor, de 220.000 de euro, obtinut din sponsorizari - i-a adus suficienti bani cat sa se relaxeze financiar.

`Cu el am luat ceva premii si ceva bani si m-a asigurat financiar pentru vreo doi ani: vreo 15.000 de euro premiul in Turcia, 10.000 la TIFF, cate 10.000 la alte festivaluri. A facut si ceva profit din incasari, dar cifra exacta nu o am, pentru ca se acumuleaza cam in trei ani. Abia ruleaza in Statele Unite acum`, spune Porumboiu. Singura tara in care n-a avut deloc profit este Romania, unde filmul a fost vazut de putin peste 12.000 de spectatori.

Experienta cu alti producatori romani l-a convins ca are nevoie de independenta. `Exista foarte mult dezinteres printre producatori. Pe cei cu care am lucrat inainte nu-i interesa deloc filmul, putea sa iasa orice la final`, adauga regizorul vasluian.

Cristian Mungiu, laureatul Palme d’Or, se simte constrans de calculele pe care si le face ca producator, atunci cand scrie scenariul. `Imaginatia noastra de scenaristi e conditionata de bugetul pe care-l avem, atat de departe s-a ajuns`, spune Mungiu, care si-a infiintat, din 2003, casa de productie Mobra Films. Parteneri ii sunt operatorul Oleg Mutu si Hanno Hoefer.

Pentru ca filmele aduc putin profit in tara sau deloc, Mobra supravietuieste din reclame: `Traiesc in continuare din banii castigati din publicitate inainte de septembrie, de cand n-am mai avut timp nici macar de reclame`, povesteste regizorul. In afara de `4 luni, 3 saptamani si 2 zile`, Mobra a mai produs `Offset`, in regia lui Didi Danquart, cu Alexandra Maria Lara, `Crash Test Dummies`, al lui Joerg Kalt, `Bucuresti-Berlin`, in regia Ancai Lazarescu, si scurtmetrajul `Lost and Found`, al lui Mungiu.

Trofeul de la Cannes nu i-a adus recompense in bani, ci o garantie ca filmele sale vor avea bugete mai consistente. `E o chestiune de respect sa-i poti plati pe actori, sa le oferi conditii decente. Esti pus mereu in situatia de a-ti cere scuze si de a te ruga mereu de altii, ceea ce nu e normal`, adauga cineastul. Din bugetul de circa 700.000 de euro al filmului `432`, Mungiu a renuntat la partea sa ca scenarist si regizor, de 4a si 3a, circa 40.000 de euro, in favoarea productiei.

Cristi Puiu are si el propria casa de productie, Mandragora, din 2004, unde e asociat cu omul de afaceri Bobby Paunescu si cu Alex Munteanu. Prima pelicula produsa de el, `Moartea domnului Lazarescu` (2005), a avut un traseu de invidiat in festivaluri - premiul Un Certain Regard la Cannes - nu insa si in cinematografele romanesti.

`E foarte costisitor, mai toti banii i-am avut de la sponsori, si pe toti i-am bagat in promovare. N-am castigat nimic cu filmul ala in tara, niciun ban`, subliniaza Puiu. Regizorul a obtinut cei 270.000 de euro de la CNC, in 2004, numai dupa interventia fostului ministru al culturii, Razvan Theodorescu. Bugetul total al filmului `Moartea domnului Lazarescu` a fost de 500.000 de euro. Din 2005, casa de productie s-a extins intr-o divizie menita sa aduca si ceva profit: Mandragora Movies, care s-a concentrat pe productia de spoturi publicitare, in special pentru marci de bautura.

Catalin Mitulescu, impreuna cu fratele sau, Daniel, detine Strada Film, unde si-a produs scurtmetrajul de Palme d’Or, `Trafic` (2004) si filmul de debut `Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii`. Filmul a fost coprodus de francezii de la Les Films Pelleas si a avut un buget de 1,5 milioane de euro, din care doar circa 250.000 asigurati de CNC.

`Cu acelasi producator francez o sa-mi fac si urmatorul film, `Un balon in forma de inima`. Ei vor completa cei 500.000 de euro de la CNC cu inca pe atat, cred`, explica Mitulescu. `Vreau sa scot la Strada Film macar doua-trei filme pe an, mai ales acum, cand portile s-au mai deschis pentru filmul romanesc. E greu si acum sa faci filme de autor, sa strangi bani, chiar daca ai fost la Cannes`, precizeaza el.

MARILE SDTUDIOURI


Se cauta filmul strain

Daca cineastii independenti se lupta sa supravietuiasca pe o piata abia in formare, marile case de productie autohtone, ca Media Pro Pictures, Castel Film sau Kentauros Studios&Production, se straduiesc sa atraga producatori straini in cautare de locuri ieftine de filmare. Pentru ca cinemaul romanesc se arata neprofitabil, prea putine `se arunca` in aceasta directie. Media Pro s-a specializat in productii gen `Garcea si oltenii`, cu succes la public, si in sitcomuri.

Anul trecut, trei dintre cele 12 premiere romanesti erau produse de segmentul Media Pro Pictures: `Margo`, `Lacrimi de iubire` si `Trei frati de belea` si doua distribuite de segmentul Media Pro Distribution, `Pacala se intoarce` si `Si totul era nimic`. Ultima productie, `California dreamin’ (nesfarsit)`, in regia lui Cristi Nemescu, de 1,4 milioane de euro, a fost premiata la Cannes.

Media Pro, cel mai mare consortiu media din tara, a preluat din 1998 celebrele studiouri Buftea si are un potential de invidiat: un parc de 28.000 metri patrati, 18 studiouri, patru bazine pentru filmari subacvatice si 30.000 de costume de epoca. Anul acesta, Media Pro Studios au semnat prima colaborare cu celebrul 20th Century Fox si Walden Media, pentru filmarile la `The Dark is Rising`, in regia lui David Cunningham. Tot aici s-a filmat recent `Town Creek`, in regia lui Joel Schumacher.

Castel Film, condus de omul de afaceri Vlad Paunescu, a produs anul trecut un singur film romanesc `Legiunea straina`, al lui Mircea Daneliuc. Alte doua, `Nunta muta`, in regia lui Horatiu Malaele, si `Luna Verde`, al lui Alexa Visarion, vor incepe in toamna. Din 1992, la Castel Film, care dispune de 25 de hectare de pamant si 10 hectare de padure, sapte studiouri, 50 de spatii pentru machiaj, recuzita etc., au fost produse peste 125 de filme straine.

In 2005 au fost filmate aici 12, din care unul este celebrul `Borat`. `Filmele romanesti se dovedesc a fi neprofitabile. De aceea, Castel Film presteaza servicii in special pentru piata internationala`, precizeaza Bogdan Moncea, de la Castel Film. Kentauros Studios&Production, condus de Avner Orshalimy, pune la dispozitie spatii pentru filmari, se ocupa de productia de spoturi publicitare, dar nu inca si de filmele romanesti.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

O noua piesa la Nottara

Dup "Variaiuni enigmatice", Teatrul Nottara aduce pe scen o nou pies de Eric-Emmanuel Schmitt, "Vizitatorul". Spectacolul in regia lui Claudiu Goga, directorul Teatrului "Sic Alexandrescu" din ...

Fotografii 3D expuse la Muzeul National Cotroceni
Fotografii 3D expuse la Muzeul National Cotroceni

"Povestea unui palat: Cotroceni", expozitie de fotografie 3D a fotografului Mihai Moiceanu, aduce in prim-plan o serie de fotografii tridimensionale care subliniaza caracterul unic si ...

Document Art si-a ales cistigatorii

S-au decernat premiile celei de-a unsprezecea editii a Festivalului International de Film Documentar, Turistic si Ecologic. Regizori, documentaristi, producatori, critici si oameni din turism si ...

Stephen King va lansa un nou roman anul viitor
Stephen King va lansa un nou roman anul viitor

Dupa recentul roman Institutul (aparut in 2019 si tradus anul acesta si in limba romana) si volumul de nuvele If It Bleeds , lansat in primavara anului 2020, Stephen King a anuntat pe contul oficial ...

Bucuresti ComicsFest
Bucuresti ComicsFest

Bucuresti ComicsFest 23,24 iunie - Saint Ink In ultimii ani, benzile desenate romanesti s-au bucurat de tot mai multa atentie culminand cu Istoria Benzii Desenate Romanesti - vellant.ro si albume ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline