inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Tinerii au spart gheata in 2006

0 Comentarii
Filmele romanesti au luat anul trecut cele mai multe premii internationale.

Tanara generatie a pus piciorul in prag in 2006, mai ferm ca niciodata, in cinema, literatura, muzica sau arte plastice. Tinerii artisti si literati si-au asigurat vizibilitatea atat in tara, cat si peste granite prin numeroase premii.


In cinematografie s-au remarcat regizorii Catalin Mitulescu, Radu Muntean si Corneliu Porumboiu, scenaristul Razvan Radulescu s-a intors la romane si, invers, romancierul Florin Lazarescu are succes cu scenarii de film. In muzica clasica s-a afirmat dirijorul Tiberiu Soare, iar in artele plastice, Dumitru Gorzo. `Anul acesta, tinerii au avut parte de cea mai mare deschidere din ultimele cateva decenii`, crede Nicolae Manolescu.


Cinemaul a dat clasa


Cinematografia s-a bucurat anul trecut de cele mai mari revelatii. Dupa succesul lui Cristi Puiu cu `Moartea domnului Lazarescu`, in 2005, trei tineri regizori, doi dintre ei debutanti in lungmetraj, si-au vazut filmele premiate la mai toate festivalurile de prestigiu: Catalin Mitulescu, Radu Muntean si Corneliu Po-rumboiu.


Ultima reusita a cineastilor, cu o varsta medie de peste 30 de ani, este selectia filmelor lor despre Revolutie - `Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii`, `Hartia va fi albastra` si `A fost sau n-a fost?` - la Festivalul de la Palm Springs, din 4-15 ianuarie. `Cum mi-am petrecut...`, propus de Romania pentru Oscar si premiat la Cannes, concureaza la sectiunea Cel mai bun film strain alaturi de `Volver`, al lui Almodovar, si la Premiul John Schlessinger, impreuna cu `A fost sau n-a fost?` al lui Corneliu Porumboiu. Pelicula a luat deja trofeul Camera d’Or la Cannes si va rula anul acesta in Franta si Statele Unite.


Remarcabila a fost si evolutia lui Radu Jude, laureatul editiei din acest an a Festivalului DaKINO, pentru `Lampa cu caciula` si castigatorul Marelui Premiu pentru scurtmetraj de la Montpellier. Radu Jude a facut tandem la acest succes cu Florin Lazarescu, autorul scenariului.


Cinemaul romanesc s-ar fi imbogatit cu alte premii daca regizorul Cristian Nemescu (27 de ani) nu s-ar fi stins din viata in august 2006, intr-un accident de masina. El a lasat neterminat primul sau lungmetraj, `California Dreaming`, care va fi finisat si lansat de prietenii sai anul acesta.


Dorotheea, actrita anului


Cu o figura extrem de expresiva, actrita Dorotheea Petre, in varsta de 25 de ani, este cea mai interesanta aparitie pe marile ecrane din ultimii ani. Evolutia i-a fost remarcata la Cannes, unde a fost distinsa cu premiul pentru interpretare feminina pentru rolul Evei din `Cum mi-am petre-cut...`. N-a fost trecut cu vederea de critici nici rolul de debut al Dorotheei, din filmul `Ryna` al Ruxandrei Zenide.


Dramaturgii, apreciati la New York


In teatru, anul 2006 i-a pus in lumina pe dramaturgi, care au reusit sa faca valuri nu doar acasa, ci si in strainatate. Despre Peca Stefan, Vera Ion, Gianina Carbunariu si Bogdan Georgescu a scris si cotidianul `The New York Times`.


Dintre ei, cele mai multe montari le-a avut Peca (24 de ani), caruia anul trecut i s-au pus in scena `o statie` si `Bucharest Calling`. Vera Ion, studenta in ultimul an la Regie de teatru, a atras aprecieri cu debutul ei, `Vitamine`, in regia Anei Margineanu la Teatrul Foarte Mic.


`Trimisii speciali` ai literaturii


Ca in anii precedenti, tinerii scriitori au avut rampa de lansare la Polirom si Cartea Romaneasca si au stiut s-o foloseasca. Razvan Radulescu, Filip si Matei Florian, Florin Lazarescu, Dan Sociu si Florina Ilis, bine primiti de critica, au fost favoritii premiilor literare. Poetul Dan Sociu (29 de ani) a devenit primul nemembru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), premiat pentru volumul `Cantece excesive`.
`Cruciada copiilor`, a Florinei Ilis (38 de ani), a fost cea mai premiata carte a anului, culegand laurii si la Gala USR, unde Filip Florian a luat distinctia pentru debutul cu romanul `Degete mici`. Florin Lazarescu a primit la Viena, pentru `Trimisul nostru special`, Premiul pentru Litera-tura Est-Europeana.


Aparitia editoriala a anului se anunta `Teodosie cel mic`, al lui Razvan Radulescu, coautor la scenariile filmelor lui Cristi Puiu. `Autorul a nimerit direct la tinta, uimindu-ne cu o poveste extrem de incitanta, care are ritm si este scrisa cu o tehnica desavarsita`, explica criticul Ovidiu Simonca.


Razboaiele lui Gorzo


In arta plastica, Dumitru Gorzo, in varsta de 32 de ani, a reusit sa starneasca cele mai interesante mici `razboaie` cu prejudecatile si cu inertia publicului. I-a scan-dalizat pe credinciosi cu o Catedrala a Mantuirii Neamului din slanina si un Stefan cel Mare cu sani, iar pe politicieni si pudibonzi cu un `Mister President is a sexual object` (2005).


Tot Gorzo este primul artist care si-a expus lucrarile - `Salve Fiat Romuli Nepus`, o critica la adresa retoricii nationaliste - pe doua etaje ale Muzeului National de Arta Contemporana, in octombrie 2006.


Un dirijor-revelatie


Tiberiu Soare a dirijat de curand Concertul de Gala al Integrarii de la Ateneu, precum si cele doua premiere de balet din 2006 ale Operei Nationale: `Simfonia fantastica` si `Casanova`. Dirijorul, in varsta de 30 de ani, a luat anul trecut premiul pentru Cel mai tanar muzician, decernat de revista `Actualitatea muzicala`, si a fost nominalizat la Premiile Prometheus.


`Foarte talentat, tenace, serios, Tiberiu Soare abordeaza repertorii diferite de la Mozart pana la muzica contemporana, iar in 2006 s-a impus in mod definitoriu`, apreciaza muzicologul Mihai Cosma.


Bursier al Conservatorului Regal din Londra, un alt tanar muzician este privit, la numai 21 de ani, ca o revelatie pe scenele internationale: violonistul Vlad Maistorovici, care a urmat cursurile scolii Yehudi Menuhin.


Un alt talent, Irina Sarbu, in varsta de 24 de ani, este atat interpret de jazz, cat si actrita. In iulie 2006, ea s-a lansat si in strainatate, concertand in Grecia de doua ori alaturi de Priamus Morakis Cvartet, la Cohilia Music Festival.




Florentina Ciuverca, Catalina George
Voteaza


Pe acelasi subiect: Oscar | Cannes | Montpellier
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Festivalul Imagine Romania 2013 la Sibiu intre 12 si 14 septembrie 2013
Festivalul Imagine Romania 2013, la Sibiu intre 12 si 14 septembrie 2013

Festivalul Imagine va avea loc la Sibiu, intre 12 si 14 septembrie, pe scena din Piata Mica unde vor urca formatii din Romania, Belgia, Croatia, Olanda, Suedia si Austria. Pentru o lume artistica in ...

Photo Romania Festival la Cluj Napoca
Photo Romania Festival la Cluj-Napoca

In perioda 18 mai – 17 iunie, la Cluj se va desfasura festivalul de fotografie - Photo Romania Festival. Institutul Cultural Roman va prezenta o expozitie de afise si fotografii de la ...

Scriitorul Norman Manea vine in Romania
Scriitorul Norman Manea vine in Romania

Scriitorul Norman Manea, se va afla in Romania in perioada 13-20 mai, pentru mai multe evenimente. Autorul va sustine luni, 14 mai, de la ora 19.00, la Libraria Bastilia din Bucuresti (Piata Romana ...

 Silver Ghost filmul care va descrie felul in care a fost infiintata compania Rolls Royce
"Silver Ghost", filmul care va descrie felul in care a fost infiintata compania Rolls Royce

"Silver Ghost", un film care va descrie felul in care a luat nastere compania producatoare de automobile de lux Rolls Royce, va fi produs de Martin Scorsese in colaborare cu Richard ...

Radio Romania Muzical transmite in direct din Festivalul de la Salzburg
Radio Romania Muzical transmite in direct din Festivalul de la Salzburg

La Radio România Muzical, în direct din Festivalul de la Salzburg, „Boema” cu Anna Netrebko Radio România Muzical transmite în direct miercuri, 1 august, de la ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline