Tineri compozitori şi muzicieni români
într-un concert inedit prezentat de ICR New York
NEW YORK, November 12, 2008 - Nouă tineri compozitori români au fost prezentaţi aseară publicului new-yorkez în premieră absolută în SUA, în cadrul unui concert susţinut de tineri interpreţi români - Under 30: Young Romanian Composers and Musicians at Merkin Concert Hall. Proiectul a fost iniţiat şi coordonat de Institutul Cultural Român din New York.
Pianiştii Matei Varga, Bogdan Dulu, Andrei Licareţ şi violoncelista Laura Buruiană, toţi consideraţi a fi între cei mai promiţători tineri interpreţi din România, au ales lucrările care au făcut parte din programul serii, toate compuse de colegii lor de generaţie. Violonistul Vlad Maistorovici, unul dintre compozitorii selectaţi, şi mezzo-soprana Annie Rosen, au participat de asemenea la acest eveniment dedicat muzicii contemporane româneşti. Recitalul de la Merkin Concert Hall a fost rezultatul fericit al unui proiect de lungă durată început în luna mai a acestui an, cînd 24 de tineri compozitori au răspuns solicitării ICRNY, trimiţînd lucrările lor pentru a fi considerate în vederea concertului din 11 noiembrie.
Vlad Maistorovici - Bogdan Dulu
Andrei Licaret - Anne Rosen
Un numeros public venit la Merkin Concert Hall (una dintre principalele săli de concerte din metropolă) a primit cu aplauze şi urale programul cuprinzînd premierele a 10 lucrări pentru pian solo, vioară, violoncel şi voce.
Compozitorul Mihai Măniceanu a venit special la New York pentru premiera în SUA a două dintre piesele sale: lucrarea Viii, un solo pentru pian interpretat în vervă de Matei Varga, şi Cadenţa pentru violoncel şi pian, o piesă amuzantă şi ironică, care, în interpretarea lui Matei Varga şi a violocelistei Laura Buruiană, a stîrnit uralele publicului. Violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, stabilit la Londra, unde studiază în prezent la Royal College of Music, a interpretat două piese, Sonata pentru vioară şi pian a Ioanei Tiberian (împreună cu Bogdan Dulu), precum şi propria compoziţie, Monument. Tribut lui Enescu, care a încheiat recitalul.
Acesta este cel de al treilea concert în ultima lună susţinut de Matei Varga, care se confirmă rapid drept unul dintre artiştii cei mai promiţători ai acestei generaţii: new-yorkezii au putut urmări debutul său la Carnegie Hall, ca şi interpretarea unei sonate de Enescu într-un program special prezentat la Mannes College (un CD Enescu în interpretarea lui Matei Varga va fi lansat de renumita casă de înregistrări Naxos în 2009).
Violoncelista Laura Buruiană, o prezenţă pregnantă pe scenă, a fost una dintre favoritele publicului, interpretările ei fiind deopotrivă dramatice şi pline de intensitate emoţională, ca în Sonata pentru violoncel şi pian a Sabinei Ulubeanu, cîntată împreună cu Matei Varga.
Concertul a avut un început poetic: pianistul Bogdan Dulu, în prezent masterand la Mannes College în New York, a interpretat lucrarea lui Ciprian Costin, Basme româneşti. Suită pentru pian în stil popular românesc, precum şi rezonanta lucrare a Anei Szilágyi, Sonorităţi. Fiind cel mai tînăr dintre compozitorii prezentaţi, Costin, în prezent student la Iaşi, va studia de anul viitor la Berklee School of Music în Boston. Acompaniată de Andrei Licareţ, mezzo-soprana americană Annie Rosen, recent absolventă a Yale College, şi actualmente masterandă la Mannes College, a interpretat cu abilitate în limba română emoţionantele Lieduri pentru mezzo-soprană şi pian, semnate de compozitorul clujean Şerban Marcu, pe versurile lui Lucian Blaga. Licareţ, student al legendarului Leon Fleischer la prestigiosul Conservator Peabody din Baltimore, a interpretat de asemenea piesa plină de atmosferă a Dianei Rotaru Preludiu parizian nr.1. Debumessquisse, precum şi complexa piesă a Dianei Iulia Simon, Mozaic.
Prezentă la concert, fondatoarea celebrei agenţii Young Concert Artists, Susan Wadsworth, promotoare de tinere talente internaţionale în America, şi-a declarat entuziasmul şi interesul pentru o parte dintre interpreţi.
Reunind pentru prima dată compozitori de muzică contemporană şi interpreţi de valoare ai tinerei generaţii, proiectul Under 30 al ICRNY deschide calea unor viitoare iniţiative similare în alte oraşe ale lumii, dar şi în România.
Comunicat
Institutul Cultural Român din New York