"Pentru noi, această manifestare are o dublă semnificaţie. Este pentru prima oară când sesiunea se desfăşoară în Tulcea şi este prima sesiune a arheologilor români după aderarea României la Uniunea Europeană", a declarat în deschiderea lucrărilor evenimentului, directorul ICEM, Florin Topoleanu.
Discursurile autorităţilor locale şi judeţene au fost ascultate de aproape 200 de arheologi, la reuniune fiind prezenţi delegaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA), Mihai Bărbulescu, şi directorul Direcţiei Generale pentru Patrimoniul Naţional Cultural din Ministerul Culturii şi Cultelor, Mircea Angelescu.
"Pentru noi, 2006 a fost un an a fost extrem de solicitant. Am constatat în 2006 o mutare semnificativă dinspre cercetările sistematice spre cercetările preventive şi de salvare", a declarat preşedintele CNA, Mihai Bărbulescu.
Astfel, CNA a emis anul trecut doar 145 de autorizaţii pentru cercetări sistematice arheologice, cu 43 de autorizaţii mai puţin decât în 2005, dar şi 549 de autorizaţii pentru cercetări preventive, cu 153 de autorizaţii mai mult decât în 2005.
"Din păcate se constată şi lucruri îngrozitoare în ceea ce priveşte protecţia monumentelor arheologice, chiar aici, în judeţul gazdă, fiind distrus cel mai vechi aşezământ monastic din România. Nu exclud faptul ca autorităţile neglijente să fie aduse în faţa instanţei de arheologi, pentru că legea este în favoarea noastră", a menţionat preşedintele CNA, Mihai Bărbulescu.
În acelaşi timp, reprezentanţii IGPR au confirmat faptul că în 2006 a crescut numărul furturilor obiecte de patrimoniu, în comparaţie cu anul anterior.
A 41-a Sesiune Naţională de Rapoarte Arheologice va continua în următoarele trei zile cu lucrări privind rezultatele cercetărilor în domeniu realizate în 2006, miercuri, la ora 15.00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea urmând să fie inaugurată expoziţia "Tezaur".