Putine locuri din lume se pot mandri ca au starnit imaginatia exploratorilor si calatorilor cum a izbutit Tierra del Fuego, de la descoperirea sa in secolul XVI pana in zilele noastre. Situata la capatul sudic al Americii de Sud, impartita intre Argentina si Chile, Tara de Foc constituie una dintre cele mai speciale si exclusiviste destinatii. Primul european care a vizitat aceste meleaguri si care si-a “rezervat” dreptul sa le boteze a fost portughezul Fernando Magellan, in anul 1520.
Initial s-ar fi numit "Tara de Fum" deoarece trecand prin stramtoarea care astazi ii poarta numele, navigatorul a zarit licarind in departare multe luminite si a crezut ca mii de “indieni” asteptau pe tarm, pregati sa-i atace flota. Erau insa indigeni din tribul Yaghan, care aprinsesera focuri pur si simplu pentru a se incalzi. Ca urmare a descoperirii stramtorii, aceasta devenea o noua cale maritima spre mirodenii, din Asia, sau aurul si argintul din Peru.
Multi oameni considera ca cea mai seducatoare caracteristica a Tarii de Foc este izolarea geografica, si abia apoi urmeaza cultura, civilizatia locala, respectiv frumusetile oferite de natura. Urme istorice expuse in diferite muzee din lume atesta existenta paleoindienilor din anii 9.800 i.Hr., care pana la colonizarea din secolul XVI au fost ocupati cu vanatul.
Activitatea economica, viata sociala si artistica, graviteaza in jurul a patru localitati: Ushuaia (ca. 65.000 loc.), Río Grande (ca. 60.000 loc.), Porvenir (ca. 5.000 loc.), Puerto Williams (ca. 2.000 loc.). Orasul Ushuaia reprezinta principalul punct de plecare catre expeditiile din zona Antarcticii si spre stramtoarea Magellan. Tara de Foc se situeaza in zona cu clima rece a globului, si este caracterizata prin diferente mari de la o regiune la alta. Cu toate acestea, in acest loc unde vara temperatura nu depaseste 9 grade Celsius, si iarna este in jur de 0 grade, traiesc aproape 100 de specii de pasari.
In perioada sezonului cald din emisfera sudica, incepand din noiembrie si pana in luna martie, turistii sunt mult mai atrasi decat in restul timpului sa purceada in descoperirea Tarii de Foc. Cateva dintre obiectivele cele mai proeminente sunt: insulele Lobos, Martillo, Museo del Presidio, Museo del Fin Mundo si Museo Maritimo. Pe insula principal a arhipelagului – numita oficial Marea Insula a Tarii de Foc dar adesea desemnata doar cu apelativul Tierra del Fuego – se afla parcul national omonim. In interior sau, un tren cu aburi intitulat sugestiv “Capatul lumii” plimba vizitatorii pe o distanta de circa 5 km, descoperindu-le treptat taramul inghetat al Tarii de Foc.
Sursa foto: 1, 2
I. C.
editor artline.ro