Thornton Niven Wilder (1897–1975), unul dintre marii clasici ai literaturii americane de secol XX, s-a născut la Madison, în Wisconsin, într-o familie care a dat multe nume valoroase continentului de peste ocean. Crescut între China şi California, Wilder a avut parte de o educaţie cosmopolită - ajungând să vorbească mai multe limbi şi intrând în contact cu literaturi şi culturi diverse. A studiat la Oberlin College, în Ohio, apoi la Yale şi Princeton, devenind mai târziu profesor de literatură şi creative writing. S-a aflat adesea în anturajul unor scriitori şi gânditori celebri, precum Gertrude Stein şi Alice B. Toklas, Sigmund Freud, John dos Passos şi Philip Barry |
Deopotrivă romancier şi dramaturg de succes, a fost unanim recunoscut ca una dintre personalităţile de marcă ale literelor americane, fiindu-i decernat de trei ori premiul Pulitzer, în 1927 pentru romanul The Bridge of San Luis Rey (Puntea Sfântului Ludovic), în 1938 şi în 1943 pentru piesele Our Town (Oraşul nostru) şi, respectiv, The Skin of Our Teeth (Prin urechile acului). O altă piesă cunoscută The Merchant of Yonkers (1939), pe care autorul a reluat-o mai târziu sub titlul The Matchmaker, a constituit baza nu mai puţin faimosului music-hall Hello, Dolly. În creaţia sa romanescă, un loc aparte îl ocupă şi Idele lui martie, roman deopotrivă publicat în colecţia Byblos.
În 1962 şi 1963, Thornton Wilder şi-a petrecut douăzeci de luni departe de familie şi prieteni, în orăşelul Douglas din Arizona, la frontiera cu Mexicul, perioadă în care a început să lucreze la Ziua a opta, cartea care avea săiaducă prestigiosul National Book Award în 1968.
Două familii dezbinate de o crimă într-un orăşel minier din sudul statului Illinois, o evadare miraculoasă a presupusului ucigaş în chiar ajunul execuţiei aduc ingredientele unei scrieri de mare forţă şi amplitudine, în care demarcaţiile dintre romanul de acţiune şi cel de dragoste, dintre romanul istoric şi cel de meditaţie filozofică sunt spulberate în tornada epică lansată de Wilder.
Un roman esenţial al literaturii americane moderne, o meditaţie asupra valorilor autentice, o lectură indispensabilă.
Thornton Wilder - Ziua a opta, Editura Curtea Veche, Colectia Byblos, Bucuresti, 2007, Pret 35 Ron