6 iunie - s-a nascut Thomas Mann in 1875, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori germani, filantrop, eseist, laureat al premiului Nobel pentru literatura. S-a impus printr-o serie de romane si povestiri marcate de simboluri si adesea o ironie amara, dar si delicate si complexe analize psihologice. A fost unul dintre principalii analisti si critici ai germanismului si europenismului de la inceputul secolului XX, folosind naratiuni si concepte inspirate de Goethe, Nietzsche sau Schopenhauer, totul pe linia nationala germana.
Paul Thomas Mann s-a nascut la Lubeck, Germania, fiind cel de al doilea fiu al lui Thomas Johann Heinrich Mann (senator, negustor de cereale) si al sotiei acestuia, Julia da Silva Bruhns (care se nascuse in Brazilia, venind in Germania la varsta de sapte ani). Tatal a murit in 1891, afacerea sa a fost lichidata, familia mutandu-se la Munchen. Mann a urmat cursurile unui gimnaziu din Lubeck, dupa care pe cele ale Universitatii din Munchen, unde se pregatea pentru o cariera jurnalistica, asa ca a studiat istorie, economie, istoria artei, literatura. A ramas la Munchen intre 1891 - 1933, cu exceptia unui an petrecut in Palestina si Italia, impreuna cu fratele sau Heinrich Mann, scriitor cu mai putin succes de public.
O perioada Thomas Mann a lucrat pentru o companie de asigurari, dar anul acela a fost mereu o amintire extrem de neplacuta. Incepe sa scrie pentru Simplicissimus, iar prima sa povestire, Micul domn Friedmann, este publicata in 1898. A fost o perioada de studiu intens pentru Mann si mai ales pentru lecturi adesea dezordonate. Il descopera entuziast pe Schopenhauer, apoi pe Nietzsche, dar si muzica lui Richard Wagner.
Prima sa capodopera, Casa Buddenbrook, se remarca prin tehnica laimotivului, pe care scriitorul o preluase de la Wagner, adaptand-o in proza. Mann a inceput sa lucreze la aceasta carte in 1897, initial dorind sa fie o poveste scurta despre un singur membru al familiei Buddenbrook. Pe masura ce actiunea se dezvolta, povestirea a devenit o impresionanta saga a unei bogate familii, care ajunge de la forta si bogatie la decadenta. Ultimul reprezentant al familiei, tanarul Hanno, va deveni - simbolic - un artist decadent.
Dupa publicarea romanului, primit destul de bine de public si critica, desi Thomas Mann nu era inca un nume cunoscut, acesta a scris pentru un timp doar nuvele si povestiri, publicand in 1902 Tonio Kroger, intr-un sens o autobiografie spirituala, care explora arta si disciplina.
In Alteta regala isi prezenta opiniile despre datorie si sacrificiu. Dar abia cu Moarte la Venetia din 1912 Mann a socat cu adevarat, prezentand iubirea obsesiva si in final ucigatoare a unui autor, Gustav von Aschenbach, pentru un tanar adolescent. In pofida scandalului, povestea avea sa fie ulterior ecranizata de Luchino Visconti, avandu-i in rolurile principale pe Dirk Bogarde si Bjorn Andresen.
In 1905 se casatoreste cu Katia Pringsheim, care provenea dintr-o veche si importanta familie evreiasca. Cuplul a avut nu mai putin de sase copii - Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth, Michael - care vor deveni la randul lor personalitati artistice si literare, desi nici unul dintre acestia nu isi va egala tatal.
Odata cu izbucnirea primului razboi mondial, Mann simte nevoia de a se implica politic, asa ca sprijina politica promovata de Kaiser si ataca in termeni duri liberalismul. Sustine Republica de la Weimar, cere o unire a intelectualilor, sustine cauza germana. Ulterior, opiniile sale, manifestate intotdeauna foarte deschis, vor fi mult mai liberale si pro-democratice, cu puternice accente de stanga - si-a manifestat in repetate randuri admiratia pentru socialism si comunism - ceea ce a dus la tensiuni de neevitat cu national-socialismul.
I-au trebuit zece ani lui Thomas Mann pentru a termina romanul privit de multi drept capodopera sa absoluta : Muntele Vrajit, publicat in 1924, care dincolo de naratiune si personaje era o expresie a luptei intre valorile liberale si cele conservatoare. Un roman dens, al carui erou principal, Hans Castorp, izolat la un sanatoriu pentru tuberculosi, devenea un simbol pentru o generatie debusolata si in cautare de raspunsuri si, de ce nu, pentru Mann insusi.
In 1929 Thomas Mann a primit si cea mai importanta distinctie, premiul Nobel pentru literatura, spre surprinderea multora si chiar a sa.
Thomas Mann a parasit Germania nazista in 1933, mutandu-se initial in Elvetia, pentru ca ulterior, in 1939, sa plece in Statele Unite. Ironia istoriei face ca in momentul venirii la putere a nazistilor, familia Mann sa se afle in vacanta in Elvetia, unde au ales sa ramana. In SUA a predat la Princeton University, alaturi de alti emigranti celebri, precum Albert Einstein. In 1942 familia Mann s-a mutat la Pacific Palisades, California, unde a ramas pana la sfarsitul razboiului.
Thomas Mann avea sa se intoarca in Europa abia in 1947, locuind in Kilchberg, langa Zurich, Elvetia. A refuzat sa se stabileasca in Germania, oarecum demonstrativ, desi a calatorit in mai multe randuri acolo, fiind foarte bine primit. Dupa ce nazistii ii arsesera cartile, acum poporul german il primea ca un erou. Cea mai importanta din acest sir de vizite a avut loc in 1949, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Johann Wolfgang von Goethe, Mann participand la festivitatile Frankfurt am Main si Weimar, unde a reafirmat necesitatea ca in viitor cultura germana sa depaseasca noile granite politice. Scriitorul a tinut si un masiv jurnal, care a fost prezentat publicului pentru prima oara in 1975, cand a inceput si editarea in mai multe volume.
Thomas Mann a murit pe 21 august 1955 intr-un spital din Zurich.
In esenta, Mann a fost un umanist ce sustinea valorile si realizarile culturii occidentale, sustinand necesitatea rezistentei in fata barbariei si decadentei cu ajutorul civilizatiei. Opera sa este o sinteza ampla a constiintei individului in fata posibilitatilor diverse si a tensiunilor care decurg din alegerile facute. Chiar daca ar fi putut alege calea cea mai usoara, retragandu-se, Mann a preferat de fiecare data sa riste si sa protesteze ori de cate ori simtea ca valorile in care credea sunt in pericol.
www.artline.ro