2 iunie - s-a nascut Thomas Hardy in 1840, romancier, nuvelist, poet, personajele scrierilor sale fiind surprinse cel mai adesea in situatii limita, luptand atat impotriva propriilor pasiuni cat si impotriva circumstantelor. Actiunea celor mai multe dintre cartile sale are loc in tinutul pe jumatate imaginar Wessex, fiind marcata de descrieri poetice si nu in ultimul rand de fatalism.
Thomas Hardy s-a nascut in Higher Bockhampton, un satuc la est de Dorchester, in Dorset. Tatal sau era destul de instarit, fiind pietrar si unul dintre cei mai apreciati constructori locali. Mama viitorului scriitor, o femeie ambitioasa si foarte culta, avea sa il ajute atat in timpul scolii, cat si dupa. Contributia mamei nu a putut fi neglijata de nici un biograf, mama dandu-i lui Thomas atat sfaturi, cat si carti sau idei. Thomas a terminat scoala la 16 ani, cand a devenit ucenicul lui John Hicks, un arhitect local. Chiar daca ideea era de a continua munca tatalui sau, Hardy se va muta din Dorchester la Londra, reusind sa castige mai multe premii decernate de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici si de Asociatia Arhitectilor, dar isi dorea parca cu totul altceva, desi atunci nu ar fi putut spune exact ce.
In 1874, Thomas Hardy s-a casatorit cu Emma Lavinia Gifford, care avea peste ani sa ii inspire subiectul romanului "Doi ochi albastri". Chiar daca nu a fost o casatorie fericita, iar Hardy s-a indepartat treptat de sotia sa, moartea acesteia in 1912 a avut un efect distrugator asupra scriitorului. Avea sa reviziteze Cornwall pentru a regasi locurile care ii aminteau de ea si de perioada in care ii facuse curte, iar intre 1912-1913 a scris si o serie de poeme, in parte o terapie pentru a depasi socul. Abia in 1914 se va casatori cu Florence Dugdale, cu 40 de ani mai tanara, pe care o cunoscuse in 1905.
Primul roman "Saracul si doamna", terminat in 1867, a fost un esec. Nereusind sa gaseasca un editor, Hardy a distrus furios manuscrisul, pastrandu-se doar cateva pagini disparate. Ar fi renuntat la scris daca nu l-ar fi avut prieten pe poetul si romancierul George Meredith, care l-a incurajat sa continue, indiferent de greutati si respingeri. Dupa alte doua carti, semnate cu pseudonime si intrate repede in anonimat, Hardy publica in 1873 "Doua ochi albastri", semnata cu numele sau. Dupa un succes modest, Hardy revine cu "Departe de lumea dezlantuita" din 1874, fiind prima data cand actiunea are loc in Wessex. Cartea a avut suficient impact pentru ca Hardy sa ia decizia pe care o dorea : renunta definitiv la arhitectura si se dedica doar scrisului. Urmatorii 25 de ani vor fi prolifici, Hardy scriind alte zece romane, fiecare fiind bine primit de public. Hardy era prin natura sa un pesimist, care punea accent in special pe impersonal si pe cruzimea destinului personajelor sale, majoritatea oameni simpli, in lupta cu cotidianul.
Familia Hardy s-a mutat de la Londra la Yeovil si ulterior la Sturminster Newton, unde Thomas Hardy a scris "Intoarcerea bastinasilor" in 1878. In 1885 se intoarce la Dorechester, se muta in casa pe care Hardy o proiectase cu ceva timp in urma. Aici va scrie "Primarul din Casterbridge" in 1886 si "Padurenii" in 1887. Dar romanul care devine repede cel mai popular dintre cele scrise de Hardy, si in egala masura cel mai controversat, este "Tess d'Urbervilles" (1891). Prezentarea cu afectiune si condescendenta a unei femei "decazute" a starnit protestele publicului, iar unele edituri au refuzat sa o publice sau sa mai aiba de a face cu Hardy. Cand scriitorul "recidiveaza" in 1895 cu "Jude nestiutul", reactia este si mai vehementa, Hardy fiind acuzat de obscenitate. Cartea a provocat tensiuni si in relatia lui Hardy cu Emma, ceea ce a dus la separarea lor, mai ales atunci cand aceasta l-a acuzat ca este o carte autobiografica. In multe librarii cartea era vanduta in pungi de hartie si ceruta cu jumatate de voce, iar Episcopul de Wakefield a ars in public un exemplar.
Dezgustat de felul in care publicul primise doua dintre cele mai bune lucrari ale sale, Hardy a renuntat sa mai scrie. A murit pe 11 ianuarie 1928.