Thomas Couture (21 decembrie 1815 - 30 martie 1879), pictor francez. A realizat in principal portrete, compozitii istorice.
Nascut la Senlis, intr-o familie modesta, se muta in 1826 la Paris, iar la varsta de 14 ani se inscrie pentru un an la Scoala de Arte si Meserii, dupa care incepe sa lucreze in atelierul pictorului Gros. Reuseste in 1831 sa se inscrie la Ecole des Beaux-Arts, dar cum nu reuseste sa castige Prix de Rome, desi a participat de sase ori consecutiv la concurs, se decide sa participe la expozitiile oficiale din Paris, in principal la Salon.
Se bucura de un prim succes in 1847, cand lucrarea sa monumentala Romanii perioadei decadente este apreciata de critici. Ca urmare primeste mai multe comenzi de stat, dar realizeaza si picturi murale pentru Biserica Saint-Eustache din Paris. Nu reuseste sa termine comenzile de stat, ceea ce il exclude de pe lista artistilor privilegiati si este nevoit sa se mute in 1860 din Paris, fiind ignorat de critici si colectionari. Se muta la Senlis, apoi la Villiers-le-Bel, incercand sa se detaseze de lumea artistica pariziana, dar ofera sfaturi si ajutor artistilor care il cauta.
La putin timp dupa succesul din 1847, Couture isi deschisese un atelier independent, destinat pregatirii pictorilor de subiecte istorice. A publicat si o lucrare intitulata Methode et entretiens d'atelier (1867) in care isi prezenta ideile si tehnicile folosite. In afara aspectelor tehnice, era si un atac la adresa Academiei si artistilor conservatori.
Printre elevii sai s-au numarat Manet, Feuerbach si numerosi artisti americani, ceea ce a facut ca unele dintre lucrarile sale sa ajunga in SUA. Tot acesti studenti americani l-au facut pe Couture cunoscut colectionarilor din SUA, care au inceput sa ii cumpere lucrarile.